Latgaliešu rakstu valodas prievārdu da, iz, apleik atbilsme latviešu literārajā valodā - Broka, Agnese (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Latgaliešu rakstu valodas prievārdu da, iz, apleik atbilsme latviešu literārajā valodā” mērķis ir pētīt un salīdzināt no latviešu literārās valodas atšķirīgus prievārdus latgaliešu rakstu valodā. Pētījuma uzdevumi ir teorētisko materiālu apkopošana, valodas piemēru vākšana un analizēšana gan latviešu literārajā, gan latgaliešu rakstu valodā, pētot kā latgaliešu rakstu valodas prievārdi atbilst latviešu literārās valodas prievārdiem. Piemēru atlasei izmantots “Līdzsvarotais mūsdienu latviešu valodas tekstu korpuss 2018”, kā arī “Mūsdienu latgaliešu tekstu korpuss”. Darbs sastāv no ievada, saīsinājumu saraksta, četrām nodaļām, secinājumiem un izmantotās literatūras saraksta.

The aim of the bachelor’s thesis “Standard Latgalian prepositions da, iz, apleik and their correspondences in Standard Latvian” is to explore from Standard Latvian different prepositions to Standard Latgalian. The task of this research are the gathering of theoretical materials, collection and analysis of language examples, and researching how Standard Latgalian prepositions correspond Standard Latvian prepositions. “The Balanced Corpus of Modern Latvian 2018”, also “ The Corpus of Modern Latgalian” have been used to select examples. The work consists of the introduction, a list of an abbreviation, four chapters, conclutions, and the list of references.
Standard Latgalian prepositions da, iz, apleik and their correspondences in Standard Latvian
Keywords: Filoloģija; prepositions; Standard Latgalian; Standard Latvian; correspondences