Dzīves kvalitāte sievietēm ar diagnosticēto dismenoreju - Lahmaja, Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs “DZĪVES KVALITĀTE SIEVIETĒM AR DIAGNOSTICĒTO DISMENOREJU” ir izstrādāts medicīnas nozarē, pamatojoties uz teorētisko materiālu un praktiskā darba apkopojumu. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka dismenoreja visbiežākais menstruālā cikla traucējums, kas ietekmē sievietes dzīves kvalitāti. Pasaules Veselības organizācija novertē, ka dismenorejas izplatība ir augsta. 2023. gadā Spanijā iestājās spēkā likums, kas dod tiesības uz trīs dienu “menstruālo” atvaļinājumu – ar iespēju to pagarināt līdz piecām dienām. Darba mērķis ir noskaidrot dzīves kvalitāti sievietēm ar diagnosticēto dismenoreju. Pētniecības jautājums: kāda ir dzīves kvalitāte sievietēm ar diagnosticēto dismenoreju? Pētījumā tiks izmantota kvantitātīvā pētījuma metode, kuras instruments būs aptaujas anketa, kas balstīta uz SF-36v2 anketas. Respondenti ir reproduktīvā vecuma sievietes – vārbūtīgās izlases dalībnieces e-vidē, kurām ir dismenoreja. Bakalaura darba teorētiskajā daļā izpētīta informācija par dismenoreju, tās klasifikāciju, cēloņiem, izplatību, diagnostiku un nefarmakoloģisko pārvaldi, kā arī informāciju par dzīves kvalitātes jēdziena būtību, dismenorejas ietekmi uz dzīves kvalitāti. Dorotejas Oremas teorijas ievešana praksē ļauj izmantot atbastoši-izglītošu sistēmu, pēc kā ir izstrādātā izglītošanas buklete. Bakalaura darba praktiskajā daļā ir apkopoti un analizēti dati, kā arī tika uzrakstīti secinājumi par pētījumā iegūtajiem rezultātiem. Lai novērtētu, kāda ir dzīves kvalitāte sievietēm ar diagnosticēto dismenoreju, tika aptaujāti 102 respondenti. Rezultāti liecina par būtisko dismenorejas ietekmi uz dzīves kvalitāti: lielākā daļa aptaujāto 55,9% jeb 57 respondenti saskaras ar grūtībām, kas traucē pilnībā baudīt dzīvi. Toties, 30,4% jeb 31 respondentam dzīve kopumā ir stabila, bez būtiskām grūtībām. Savukārt, 6,9% jeb 7 respondenti ir pilnībā apmierināti ar savu dzīvi, neskatoties uz diagnozi. Līdzvērtīgi, 6,9% jeb 7 respondenti saskaras ar grūtībām, kas pilnībā ierobežo spēju baudīt dzīvi.

The bachelor's thesis "QUALITY OF LIFE FOR WOMEN WITH DIAGNOSED DYSMANORRHEA" is written in the field of medicine using a compilation of theory and practical work. The relevance of the theme is determined by the fact that dysmenorrhea is the most common disorder of the menstrual cycle that affects a woman's quality of life. The World Health Organization estimates that the prevalence of dysmenorrhea is high. In 2023, a law came into force in Spain, which gives the right to three days of "menstrual" leave - with the possibility of extending it to five days. The goal of this thesis is to examine the life quality of women diagnosed with dysmenorrhea. The question of this thesis is: what is the life quality of women diagnosed with dysmenorrhea? The tool used for this research is a survey, what is a quantitative research method. The survey is based on the SF-36v2 questionnaire. Respondents are women of reproductive age, probable sample participants in the online environment who have dysmenorrhea. The theoretical part of the thesis investigates various aspects of dysmenorrhea, including its classification, causes, prevalence, diagnostics, and non-pharmacological management strategies. The implementation of Dorothea Orem's theory in practice gives a chance to use a supportive-educational system, which let to develop an educational booklet. In the practical part of the thesis data was collected and analyzed, conclusions are made about the results obtained in the study. In order to examine the life quality of women diagnosed with dysmenorrhea, 102 respondents were surveyed. The results shows the significant impact of dysmenorrhea on life quality: most of the respondents, 55.9% or 57 respondents, have a difficulties that don’t let them fully enjoy life. However, 30.4% or 31 respondents have a stable life in general, without significant difficulties. On the other hand, 6.9% or 7 respondents are completely satisfied with their life, despite the diagnosis. Equally, 6.9% or 7 respondents have a difficulties that completely limit their ability to enjoy life.
Quality of life for women with diagnosed dysmenorrhea
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; diagnosed dysmenorrhea; quality of life; nursing; theory