Dabas aizsardzības telpu veidošanās Ķemeru Nacionālajā parkā 20. – 21.gs. - Kleinhofa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Dabas aizsardzības telpu veidošanās Ķemeru Nacionālajā parkā 20.-21. gs.” tika noskaidrotas dabas aizsardzības teritoriju veidošanās īpatnības Ķemeru Nacionālajā parkā 20.-21. gs. Darbā tika aplūkotas tādas tēmas kā dabas aizsardzības ģeogrāfija, N. Trifta telpu koncepts, dabas aizsardzības ideju attīstība pasaulē un Latvijā. Pētījumā ir interpretētas dabas aizsardzības teritorijas, kā empīriskā, plūsmu, attēlu un vietas telpa. Balstoties uz dažādu ar dabas aizsardzību saistīto avotu analīzi, ir izveidota un analizēta ĶNP veidošanās laiktelpas reprezentācija: notikumu un pasākumu hronoloģiskā laika skala un teritoriālās attīstības kartes. Rezultātos tika analizēti Ķemeru Nacionālā parka teritorijas veidošanās telpiskie aspekti gan aizsargājamo dabas teritoriju, gan apdzīvojuma kontekstā. Tika arī interpretēta ģeogrāfiskā telpa divās vietas studijās Ķemeru Nacionālajā parkā – Dunduru un Melnragu pļavās, un Dabiskotajos kūdras karjeros.

In the bachelor’s thesis “Formation of conservation spaces in Ķemeri National Park in the 20th-21st c.” the aspects of nature conservation area formation in Ķemeri National Park in the 20th-21st c. were analyzed. Topics such as the geography of nature conservation, the interpretation of space by N. Thrift and the history of ideas regarding nature conservation in the world and Latvia were discussed in this paper. This study interprets nature conservation areas as empirical, flow, image and place spaces. Based on the analysis of various sources related to nature conservation, a spatial and temporal representation of the formation of Ķemeri National Park has been created and analyzed: the chronological time scale of events and activities and territorial development maps. The spatial aspects of the formation of the territory of Ķemeri National Park (in the context of protected nature territories and population) were also analyzed in the results part of this paper. The interpretation of geographical space took place in two case studies in Ķemeri National park – in Dunduru and Melnragu meadows, and in Dabiskotie kūdras karjeri.
Formation of coservation spaces in Kemeri National park in the 20th – 21st century
Keywords: Ģeogrāfija; dabas aizsardzība; teritorialitāte; Dunduru pļavas; Dabiskotie kūdras karjeri; N. Trifta telpas koncepts