Empātijas un piesaistes drošības saistības sākumskolas vecuma bērniem - Bīriņš, Roberts (Latvijas Universitāte, 2023)
Sākumskolas vecumposms piesaistes drošības un empātijas saistībām nav pētīts, balstoties uz datubāžu pieejamību. Sākumskolas vecumposms ir īpatnējs, jo bērni sāk izmantot sarežģītus kognitīvus procesus savas empātijas izpaušanai un bērnu piesaistes uzvedības sistēma pie savām piesaistes figūrām mainās no tuvības uz pieejamību. Šī pētījuma mērķis bija izpētīt saistības starp piesaistes drošību un empātiju sākumskolas vecuma bērniem (9-11 gadi). Tika izvirzīts pētījuma jautājums, vai starp empātiju un piesaistes drošību pastāv saistības sākumskolas vecuma bērniem. Kopā pētījumā piedalījās 39 respondenti. Lai atbildētu uz pētījuma jautājumu, tika izvēlēta un pārtulkota Drošības skala un Empātijas anketa bērniem un pusaudžiem. Rezultāti rāda, ka pastāv pozitīvas un vājas saistības starp empātiju un piesaistes drošību mātēm, un vājas vai mērenas saistības starp piesaistes drošību tēviem un empātiju.

Correlations between attachment security and empathy in middle childhood has not been studied in regards to availability in data bases. Middle childhood is distinctive from other age groups because children begin to use complex cognitive processes in their expression of empathy and the attachment behavioural system changes from proximity to availability. The purpose of this study is to examine the correlations between attachment security and empathy in middle childhood (9-11 years). A research question was proposed, whether there was a correlation between attachment security and empathy in middle childhood. A total of 39 respondents took part in the study. To answer the research question, the Security Scale and Empathy Questionairre for Children and Adolescents were used and translated. Results show a positive but weak correlation between attachment security to mothers and empathy, and a positive and weak or moderate correlation between empathy and attachment security to fathers.
Correlations Between Empathy and Attachment Security in Middle Childhood
Keywords: Psiholoģija; empātija; piesaistes drošība; sākumskolas vecums; empathy; attachment security