Govs piena un augu izcelsmes piena aizvietotāju ietekmju uz vidi salīdzinājums Latvijā - Jūgbārde, Madara Asnate (Latvijas Universitāte, 2022)
Arvien pieaugot dažādu pārtikas produktu patēriņam, ir jādomā arī par to iespējamajām negatīvajām ietekmēm uz vidi. Vairums sabiedrības Latvijā apzinās to, ka atkritumu šķirošana un to apjoma samazināšana kopumā, palīdz samazināt šīs negatīvās ietekmes. Mazāk zināma un plašākai sabiedrībai pieejama ir informācija par tām ietekmēm uz vidi, kas rodas produkta izejvielu iegūšanas procesos, ražošanas procesos un arī paša iepakojuma ražošanas laikā. Atsevišķi zīmoli un produkti, kas mēģina sevi pasniegt kā dabai draudzīgu un “zaļu”, jau ir pacentušies un publicējuši attiecīgā produkta dzīves cikla novērtējumu vai ietekmes uz vidi novērtējumu. To, protams, nevar attiecināt uz lielāko daļu citu pārtikas produktu, sevišķi dzīvnieku izcelsmes produktu, ražotājiem. Šī darba mērķis ir salīdzināt govs piena un tā augu izcelsmes aizvietotāja iespējamās ietekmes uz vidi.

With ever increasing food consumption, different possible negative effects on environment from food industry must be taken into account. Most people in Latvia are aware of the positive (or rather, less negative) effects of recycling and making less waste in general. A little less known is the information about effects of food manufacturing processes that are not visible for the general public, for example, growing of the raw ingredients, product manufacturing process and packaging process. Some brands and products that market themselves as “green” and environmentally friendly have already published life cycle assessments and reports for their products, but, unfortunately, that can’t be said about most food produce, including milk and other animal products. The main purpose of this thesis is to compare possible effects on environment of cow’s milk and plant based milk substitutes. Key-words: food; environment; sustainability; consumption; LCA
Comparative life cycle assessment of dairy milk and plant-based milk substitutes in Latvia
Keywords: Vides zinātne; Pārtika; Vide; Ilgtspēja; Patēriņš; LCA