Iekšējās kontroles sistēmas trūkuma radītās problēmas valsts tiešās pārvaldes iestādēs - Koritko, Signe (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba aktualitāti pamato fakts, ka 2013.gadā Finanšu ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā valdībai tika secināts - 20% gadījumu par valsts pārvaldē īstenotajām funkcijām un uzdevumiem izteiktais viedoklis nav bijis pietiekami pamatots, tostarp, konstatēti būtiski trūkumi iekšējā kontroles sistēmās. Arī 2011.gadā un 2012.gadā valsts tiešās pārvaldes iestādēs tika konstatētas līdzīgas problēmas. Maģistra darba mērķis ir izpētīt valsts tiešās pārvaldes iestāžu iekšējās kontroles sistēmas, to regulējumu, iekšējās kontroles sistēmas ietekmi uz valsts tiešās pārvaldes iestāžu profesionālo darbību, kā arī izstrādāt priekšlikumus valsts tiešās pārvaldes iestāžu iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanai. Maģistra darbā ir izanalizēta iekšējās kontroles sistēmas attīstība un aprakstīta tiesiskā attīstība Latvijā un tās elementi, dots ieskats teorētisko modeļu veidos un izanalizēta valsts tiešās pārvaldes iestādes vadītāja loma un atbildība par iekšējās kontroles sistēmas izveidošanu un attīstību. Darbā ir izpētīti iekšējās kontroles sistēmas elementi, kuru trūkums rada finanšu pārkāpumus un valsts tiešās pārvaldes iestāžu rīcības neatbilstību normatīvajiem aktiem, izmantojot šādas pētniecības metodes: monogrāfisko metodi, dokumentu analīzes, analītisko datu apstrādes, aptaujas metodi un ekspertu intervijas. Tāpat ir aprakstīta un salīdzināta iekšējās kontroles sistēmas procesu ietekme uz valsts tiešās pārvaldes iestāžu darbību. Darbā ir raksturotas iekšējās kontroles sistēmas trūkuma radītās problēmas, piemēram, birokrātiskā sloga pieaugums iekšējos normatīvajos aktos, finanšu līdzekļu izlietojuma mērķa trūkums valsts tiešās pārvaldes iestādēs. Svarīgākie maģistra darba secinājumi ir šādi: iekšējās kontroles sistēmas trūkums valsts tiešās pārvaldes iestādēs rada paaugstinātu risku nesasniegt iestādes izvirzītos mērķus, samazina varbūtība atklāt kādu kļūdu, krāpšanu vai ļaunprātību un samazina valsts tiešās pārvaldes iestādes rīcības atbilstību normatīvajiem aktiem gan likumības, gan finanšu aspektā. Laba pārvaldība ir efektīvāka ar iekšējās kontroles sistēmas elementu starpniecību, kas palīdz valsts tiešās pārvaldes iestādes vadītājam panākt normatīvo aktu izpildi un sasniegt līdzekļu ekonomisku, lietderīgu un efektīvu izlietojumu.

In 2013 the Ministry of Finance of the Republic of Latvia prepared an information message to the government where it was concluded that the expressed opinion concerning the functions and tasks carried out in public administration has not been sufficiently justified in 20% cases, among them recognizing fundamental deficiencies in the internal control systems. Likewise, similar problems have been identified in public direct administration authorities in 2011 and 2012, hence, grounding the relevance of this master`s thesis. The aim of this work is to investigate internal control systems of public direct administration authorities, regulation of these systems, their influence on the professional operation of public direct administration authorities, as well as to put forward proposals for improving the internal control system of public direct administration authorities. This thesis provides an analysis of the development of the internal control system, description of its legal development and elements in Latvia as well as an insight into theoretical models. Similarly, the author presents a study of the role and responsibility of the head of a public direct administration authority for establishment and advancement of an internal control system. This work also includes an investigation of the elements of an internal control system where lack of these elements creates financial violations and noncompliance of the actions of public direct administration authorities with the normative acts. Master`s thesis comprises such research methods as monographic method, document analysis, analytical data processing, questionnaire and interviews with the experts. In the same way this paper contains description and comparison of the influence of the processes of an internal control system on the operation of public direct administration authorities. The author also analyses problems caused by the lack of having an internal control system. These problems include but are not limited to the increase of a bureaucratic burden in the normative acts as well as lack of a purpose for using financial resources in public direct administration authorities. The main findings of this thesis are: the lack of an internal control system in public direct administration authorities causes an increased risk of possible failure of achieving the objectives set forward by an authority, reduces the probability to detect failures, fraud or malice as well as diminishes the prospects for public direct administration authorities to operate according to the normative acts in terms of both lawfulness and finance. Good governance is more efficient with mediation of the elements of an internal control system which help the head of a public direct administration authority to comply with the normative acts and to achieve economic, appropriate and effective use of the resources.
Problems resulted by the deficiency of the institution internal control system in the institutions of the state direct administration
Keywords: Vadībzinātne; Iekšējā kontrole; Kontrole; Pārvaldība; Valsts pārvalde