Malnutrīcija bērniem ar bērnu cerebrālo trieku - Krekle, Juta (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis: Noskaidrot malnutrīcijas risku bērniem ar bērnu cerebrālo trieku. Pētījuma hipotēze: Latvijā malnutrīcija bērniem ar BCT sastopama tikpat bieži kā citur pasaulē. Petījuma metodes: anketa “Ēšanas grūtības un malnutrīcijas pazīmes bērniem ar BCT”, antropometriskie dati, ķermeņa masas procentiļu skala. Rezultāti un secinājumi: Pētījumā iesaistīts 41 respondents. Nepietiekams augums ir 14 bērniem, nepietiekams svars ir 22 bērniem, nepietiekams ĶMI ir 19 bērniem. Bērni ar BCT Latvijā ir pakļauti malnutrīcijas riskam. Pastāv statistiski ticamas korelācijas starp nepietiekamu ķermeņa augumu (garumu), ķermeņa masu, ĶMI un malnutrīcijas, disfāgijas pazīmēm.

The aim: To find out if children with cerebral palcy has malnutrition risk. Hypothesis: Malnutrition in children with cerebral palsy in Latvia are as common as elsewhere in the world studies. Research Methods: Questionnaire "Eating difficulties and signs of malnutrition in children with cerebral palsy”, anthropometric data, body mass percentile scale. Results and conclusions: The study involved 41 respondents. 14 children has insufficient body height, 22 children has underwight, 19 children has insufficient BMI. Children in Latvia with cerebral palsy has malnutrition risk. There is a statistically significant correlation between the lack of body height, body weight, BMI and malnutrition, dysphagia characteristics.
Malnutrition of children with cerebral palsy
Keywords: Medicīna; bērnu cerebrālā trieka; ķermeņa masas indekss (ĶMI); nepietiekams svars; nepietiekams augums (garums); disfāgija