Pilsētvide latviešu dzejā 1900-1925 - Kalniņa, Undīne (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba „Pilsētvide latviešu dzejā 1900–1925” mērķis ir izpētīt pilsētas vidi latviešu dzejā (1900–1925), kas publicēta periodikā. Darba teorētiskajā daļā sniegts kultūrvēsturisks ieskats 20. gs. sākuma pilsētā, uzmanību pievēršot gan pilsētas vēsturiskajai situācijai, gan latviešu dzejas ainai un urbānajiem motīviem tajā. Tāpat aplūkotas kultūras teorijas par pilsētu, piedāvājot dažādus skatījumus uz to. Pētījuma praktiskajā daļā tiek raksturots pilsētas tēls 20. gs. pirmās puses periodikā publicētajā dzejā, kas kalpo gan kā lasītāja informants, gan kā dzejnieku pieredzes un emociju atspoguļojums. Pētījumā analizēti 20. gs. pirmajā ceturksnī izdotie periodiskie izdevumi, kuros atrasta dzeja ar urbānajiem motīviem.

The aim behind the master’s thesis “Urban Environment in Latvian Poetry 1900–1925” is to study the urban environment in Latvian poetry (1900–1925), published in a periodical literature. The theoretical part of the work provides a cultural-historical insight into the city of the first part of the 20th century, paying attention to the historical situation of the city, as well as the Latvian poetry scene and urban motives in it. Cultural theories about the city are also considered, offering different views on it. The practical part of the research describes the image of the city in periodical literature, published in the first part of the 20th century, which serves both as a reader's informant and as a reflection of the poets' experience and emotions. The study analyzis periodical literature, published in the first quarter of the 20th century, in which poetry with urban motives was found.
Urban environment in Latvian Poetry 1900-1925
Keywords: Filoloģija; pilsētvide; latviešu dzeja; modernisms; urbānisms; periodika