Efektīva datu saglabāšana objektorientētajā programmēšanas valodā - Matužis, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2008)
Mūsdienās tiek izstrādāts liels daudzums daudzējādas programmatūras, kas tiek pielietota vairākās dzīves nozarēs. Ražotai programmatūrai ir ļoti daudz atšķirību, jo tā var būt gan tīmekļa programmatūra, gan klienta puses programmatūra, gan mazās programmas, gan varenas preču uzskaties sistēmas. Tomēr, vairākumam programmatūras ir kopīgas prasības – saglabāt datus, lai pēc pārstartēšanas veiksmīgi turpinātu savu darbību. Šādu kopīgo prasību sauc par datu pastāvīgumu. Autors šajā darbā izvirzīja mērķi izpētīt, kādas datu pastāvīguma tehnoloģijas tiek piedāvātas mūsdienās, kāda tām ir funkcionalitāte un kad tās būtu jālieto.

In our days variety of different software, which is used in different fields of our live, gets developed. Software, which is produced, differs greatly, because it can be web application or client-side application, small application or powerful good accounting systems. However, great numbers among this software has common requirements – to store data, in order to function properly after restart. This common requirement is called data persistence. This paper’s author aimed on studying which data persistence technologies are offered nowadays, what functionality they possess and when they should be used.
Effective data storing technologies in object-oriented programming language
Keywords: Datorzinātne