Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes mācību spēku darbība Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā no 1919. līdz 1940. gadam - Dombrovska, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbs “Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes darbība Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā no 1919. līdz 1940. gadam” mērķis izpētīt Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes mācību spēku darbību Latvijas Evaņģēliski Luterisko baznīcā, galvenokārt Teoloģijas fakultātes ietekmi uz Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas vadību. Darbā tiks apskatīta Latvijas valstu kristīgās konfesijas teoloģiskā izglītība iespējas un Latvijas valdības attieksmi pret teoloģisko izglītību. Sniegs vispārēju apskatu par Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas izveidi un struktūru, kā arī to viedokli par mācītāju izglītību. Tad detalizēti tiks apskatīta Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes darbība un tās ietekme uz Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu. Pētījumā secināts, ka Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes darbība bija svarīga izglītojot teologus, kas veicināja latviešu mācītāju izglītību. Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes mācību spēku ietekme uz Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas bija liela, izskolojot mācītājus un draudžu garīgos darbiniekus.

The goal of Master thesis "The work of teaching staff of The University of Latvia, Faculty of Theology in The Evangelical Lutheran Church from 1919 the 1940 is to research the work of teaching staff of The University of Latvia, Faculty of Theology in Evangelical Lutheran Church, mainly impact of the Faculty of Theology on the Latvia Evangelical Lutheran Church management. This research will show possibilities of Cristian denomination in Theological education in Latvia and the attitude of the government towards Theology. It contains theoretical framework about the Evangelical Lutheran Church, as well as, the opinion of pastor's education. Further on, the work of the University of Latvia, faculty of Theology, and its impact on Latvia Evangelical Lutheran Church. It was concluded, that the work of University of Latvia, faculty of Theology was important, not only for educating of theologians, which promoted pastor's education. The teaching staff of the University, faculty of Theology greatly impacted Evangelical Lutheran Church by educating pastors and the spiritual workers of parish.
The work of teatching staff of the University of Latvia Faculty of Theology in the Evangelical Lutheran Church from 1919 to 1940
Keywords: Vēsture; Latvijas Universitāte Teoloģijas fakultāte; prof. V. Maldonis; prof. K. Kundziņš; prof. L. Adamovičs; Latvijas Evanģēlsikā luteriskā baznīca