Krastu čurkstes (Riparia riparia) ligzdošanas vietu dinamika Salacas upes krastos - Ķibers, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba „Krastu čurkstes (Riparia riparia) ligzdošanas vietu dinamika Salacas upes krastos” pētījuma ietvaros tika veikta Salacas krastos ligzdojošās krastu čurkstes koloniju uzskaite un dinamikas novērojumi. Mērķa realizēšanai no 2007.–2013. g. tika apsekotas putnu kolonijas visā upes garumā un uzskaitītas, un raksturotas to ligzdošanas vietas, novērtēta alu apdzīvotība. Autors ir iepazinies ar zinātnisko literatūru par krastu čurkstes bioloģiju un ekoloģiju, izpētes teritoriju un veicamo darbu metodiku. Pēc uzskaites datiem ir izveidots kartogrāfiskais materiāls par čurkstes koloniju izplatību novērojumu periodā. Ir noteikti vides faktori, kas dažādos gados varēja ietekmēt koloniju izmaiņas. Iegūtie rezultāti apkopoti bakalaura projekta darbā, kurš sastāv no ievada, 3 galvenajām nodaļām ar 17 apakšnodaļām, secinājumiem un 2 pielikumiem. Atslēgas vārdi: krastu čurkste, Riparia riparia, Salaca, smilšakmens atsegumi, Ziemeļvidzemeas biosfēras rezervāts

Within the framework of research of the Bachelor Paper“Sand-Martin(Riparia riparia) nesting place dynamics of Salaca riverside”, sand-martin colonies nesting along the banks of the Salaca were recorded and their dynamics were observed. To achieve the goal, from 2007 to 2013, there were bird colonies surveyed along the entire lengths of the river, and their nesting grounds were recorded and described, density of hole settlement was assessed. The author studied scientific literature on sand-martin biology and ecology, the area of research and methodology of the tasks to be performed. Cartographic material on distribution of the sand-martin colonies during the observation period is developed in accordance with the data recorded. There are environmental factors stated which could affect the changes of the colonies during different years. The results are summarized in the Bachelor Paper Project consisting of an introduction, 3main chapters and 17sub-chapters, conclusions and 2appendixes.
Sand Martin (Riparia riparia) nesting place dynamics of Salaca riverside
Keywords: Ģeogrāfija