Nedeterminēti un varbūtiski galīgi automāti ar ieeju un izeju - Ročāns, Jānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Šajā darbā tiek salīdzinātas varbūtisku, nedeterminētu un determinētu transformatoru iespējas. Tiek apskatīti tikai tādi varbūtiski transformatori, kuri sniedz nepatiesu atbildi ar varbūtību 0, kā arī tikai tādas relācijas, kur katram ieejas vārdam eksistē tieši viens korekts izejas vārds. Darbā tiks pierādīts, ka eksistē šādas relācijas, kuras var tikt atrisinātas ar varbūtisku transformatoru, bet ne ar determinētu, kā arī eksistē relācijas, kuras var atrisināt ar nedeterminētu transformatoru, bet ne ar varbūtisku. Ir arī apskatīti determinēti transformatori ar palīdzību. Tiek arī parādīta relāciju hierarhija, kurai ir ļoti daudz kopīga gan varbūtiskos transformatoros, gan determinētos transformatoros ar palīdzību.

In this paper author has considered the possibilities of probabilistic, nondeterministic and deterministic transducers. Only such probabilistic transducers are considered that gives false answer with probability of 0 and only such relations that for every input word exists exactly one correct answer. In this paper is proved that there exists such relations that can be calculated by probabilistic transducer but not by deterministic and that there exists relations that can be calculated by nondeterministic transducer but not by probabilistic. There are also considered deterministic transducers that take advice. There is shown a hierarchy of relations that has much common in probabilistic and deterministic transducers that take advice.
Nondeterministic and Probabilistic Finite-State Transducers
Keywords: Datorzinātne