Datora, interneta pieejamība un izmantošana senioriem publiskajās bibliotēkās - Andersone, Alise (Latvijas Universitāte, 2014)
Bibliotēku attīstības projekts „Trešais tēva dēls” modernizēja Latvijas publiskās bibliotēkas. Pēc tā realizācijas pagājuši vairāki gadi un tagad iespējams pētīt izmaiņas publiskajās bibliotēkās. Pētījuma mērķis - noskaidrot, kā seniori Cesvaines, Kraukļu, Biksēres, Sarkaņu, Madonas novada bibliotēkās izmanto datoru, internetu. Mērķa īstenošanai veiktie uzdevumi - senioru aptaujas, lai noskaidrotu kā seniori izmanto informācijas tehnoloģijas, strukturētā intervija, lai uzzinātu bibliotekāru viedokli par izmaiņām bibliotēkā. Iegūtie rezultāti sniedz informāciju, kā bibliotēku lietotāji senioru vecumā izmanto datoru un internetu. Pētījums parāda, ka dators un internets tiek izmantots bieži, pārsvarā tiek apmeklēti sociālie tīkli, katram individuāli interesējošas tīmekļa vietnes. Atslēgvārdi: publiskās bibliotēkas; dators; internets; seniori.

Library development project „Trešais tēva dēls” modernized Latvias public libraries. Several years have passed since the implementation of this project and now it is possible to study the changes that have taken place in public libraries. The aim of this research was to find out how seniors in Cesvaine, Kraukļi, Biksēre, Sarkaņi, Madona public libraries use computer and internet. Tasks to accomplish the aim of research – senior surveys to establish how they use information technology and what are the habits, interview with librarian in order to clarify the changes of these libraries. Results show how library users in senior age use computer and internet. Computer and internet is used frequently, moslty visited are social networks and web sites that are interesting to each individually. Keywords: public libraries; computer; internet; seniors.
Computer, internet availability and usage for seniors in public libraries
Keywords: Bibliotēkzinātne