Para-aminobenzoskābes kristalizācijas kontrole poliakrilskābes klātbūtnē - Jermakovs, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2024)
Para-aminobenzoskābes kristalizācijas kontrole poliakrilskābes klātbūtnē. Jermakovs, A., darba vadītājs pētnieks, MPharm., Mg.chem. Semjonova, A., zinātniskais konsultants asoc. prof., Dr. chem. Bērziņš, A. Bakalaura darbs, 48 lappuses, 21 attēli, 3 tabulas, 48 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apkopota informācija par para-aminobenzoskābes kristalizācijas kontroli, izmantojot poliakrilskābi kā kristalizācijas piedevu, un pētījumā izmantotājām metodēm. Eksperimentālajā daļā veikta para-aminobenzoskābes metastabilās formas iegūšanas apstākļus noteikšana poliakrilskābes klātbūtnē, noteikta piedevas ietekme uz α un β polimorfo formu stabilitāti, kā arī piedevas ietekme uz para-aminobenzoskābes kristalizācijas procesiem. Ar pulvera rentgendifrakcijas palīdzību raksturotas iegūtās kristāliskās formas.

Crystallization control of para-aminobenzoic acid using polyacrylic acid. Jermakovs, A., Scientific supervisor researcher MPharm., Mg.chem. Semjonova, A., consultant assoc. prof., Dr. chem. Bērziņš, A. Bachelor’s thesis, 48 pages, 21 images, 3 tables, 48 literature references, 5 appendix. In Latvian. The work contains information about crystallization control of para-aminobenzoic acid using polyacrylic acid as a crystallization additive and the methods used in the study. In the experimental part, the conditions for obtaining the metastable form of para-aminobenzoic acid in the presence of polyacrylic acid, the effect of the additive on the stability of the α and β polymorphic forms, as well as the effect on the crystallization processes of para-aminobenzoic acid were determined. The crystalline forms obtained were analyzed by powder X-ray diffraction.
Crystallization control of para-aminobenzoic acid using polyacrylic acid
Keywords: Ķīmija; PARA-AMINOBENZOSKĀBE; POLIMORFĀS FORMAS; KRISTALIZĀCIJA; PULVERA RENTGENDIFRAKTOMERIJA; KRISTALIZĀCIJAS PIEDEVAS