Detalizēta pieeja briežu dzimtas (Cervidae) pārnadžu ziemas barošanās izvēli ietekmējošo faktoru izpētei priežu jaunaudzēs - Celma, Santa (Latvijas Universitāte, 2019)
Briežu dzimtas pārnadžu barošanās paradumi veido mežu ainavu, kā arī tieši ietekmē mežsaimniecisko iznākumu. Maģistra darbā “Detalizēta pieeja briežu dzimtas (Cervidae) pārnadžu ziemas barošanās izvēli ietekmējošo faktoru izpētei priežu jaunaudzēs” apkopoti divu gadu dati par briežu dzimtas dzīvnieku barošanās raksturu divās priežu jaunaudzēs. Dati ievākti īsi pēc ziemas sezonas beigām, fiksējot svaigas un iepriekšējas barošanās pazīmes koku dzinumiem un mizai. Abos pētījuma gados bojājumu telpiskais sadalījums bija atšķirīgs. Iepriekšējās ziemas barošanās izvēle nesakrita ar sekojošās ziemas barošanās izvēli, bet kopumā biežāk barībā tika izvēlēti koki, kuriem redzamas arī senākas dzinumu apkodumu pazīmes, kas radušās kādā koka dzīves posmā kopš iestādīšanas. Dzinumi tika biežāk apkosti gariem kokiem, savukārt miza biežāk bojāta lielāka caurmēra kokiem. No telpiskajām struktūrām vienīgi grāvju tuvums palielināja iespēju, ka kokam tiks konstatētas mizas graušanas pazīmes. Mežsaimnieciskās darbības ietekme uz barošanos nebija viennozīmīgi interpretējama, bet rezultāti liecina, ka audzes kopšana veicināja barošanās intensitātes pieaugumu.

Feeding behaviour of deer is one of the main factors scaping forest structure and determining forestry success. Two year data on feeding selection in two young pine stands is summarized and discussed in master’s thesis “A detailed approach to deer (Cervidae) winter feeding selection factor assessment in young pine stands”. Data on fresh and previous browsing signs as well as bark stripping signs was collected shortly after winter season. Browsing and bark stripping spatial patterns differed between years, however trees with signs of previous browsing were more likely to be browsed repeatedly. Browsing was associated with taller trees, whereas bark stripping occurred more often on thicker tree trunks. Bark stripping was also more likely to happen closer to ditches. The effect of forestry practices on browsing and bark stripping had mixed effect, however the results suggest that forest cleaning increased the occurrence of tree damage caused by ungulate feeding.
A detailed approach to deer (Cervidae) winter feeding selection factor assessment in young pine stands
Keywords: Bioloģija; barošanās uzvedība; pārnadži; telpiskā analīze; parastā priede