Kviešu salmu lignīna-ogļhidrātu kompleksa komponenšu hidroksipropilēšana un iegūto poliēteru poliolu raksturojums - Vēvere, Laima (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā ir veikta CIMV kviešu salmu lignīna un hemiceluložu maisījuma oksipropilēšana. Lignīna oksipropilēšana ir veikta, izmantojot dažādu L/(L+PO) attiecību, katalizatora un ūdens saturu. Iegūtie lignopolioli sadalīti frakcijās. Polioli tika raksturoti, izmantojot analītiskās ķīmijas metodes, FTIR, DSC, 1H-NMR. Lignopolioliem un PARR2 frakcijām ir veikti reaģētspējas pētījumi ar 4,4’-difenilmetāna diizocianātu dioksāna šķīdumā 25oC, kā katalizatoru, izmantojot alvas dibutildilaurātu. Lignopolioli un oksipropilētais hemiceluložu maisījums tika izmantots poliuretānu putu iegūšanai, kas pēc tam noteiktas mehāniskās un termiskās īpašības, hidrofobiskums un slēgto poru saturs.

In this work CIMV wheat straw lignin and hemicellulose mixture was oxypropylated. In lignin oxypropylation different L/(L+PO) ratio, catalyst content and water content was used. Obtained product was fractionated. Poliols were characterized by wet chemistry, FTIR spectroscopy, DSC, 1H-NMR. The reactivity of oxypropylated product and PARR2 fractions with 4,4-diphenyl diisocyanate were studied in dioxane solution at 25oC and dibytiltin dilaurate was used as a catalyst. Lignopoliols and oxypropylated hemicellulose mixture was used in poliurethanes foams and mehanical and termal properties, hidrofobicity and closed cell content was characterised.
The hydroxypropylation of wheat straw lignin-carbohydrate complex components and characterisation of polyether polyols obtained
Keywords: Ķīmija