Mazākuma un vairākuma koalīciju valdības Latvijā 7. Saeimā - Gorkša, Ieva (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā „Mazākuma un vairākuma koalīciju valdības Latvijā 7.Saeimā” tiek analizētas trīs koalīcijas valdības, kuras strādāja šajā laika posmā- V.Krištopāna vadītā mazākuma valdība un A.Šķēles un A.Bērziņa vadītās vairākuma koalīcijas. Darba hipotēzei izvirzīts apgalvojums koalīcija nav ilgtspējīga, ja tajā neiesaistās kāda no partijām, kas ieguvusi ievērojamu pārsvaru vēlēšanās un ja valdības vadītāja personības īpašības nespēj motivēt un saliedēt koalīcijas partnerus, kura darba gaitā tika pierādīta. Darba gaitā 1. nodaļā tiek apskatīta teorētiskā literatūra par koalīciju veidošanu ietekmējošiem faktoriem, tādiem kā partiju sistēma un institucionālajiem ierobežojumiem, arī tādiem, kas ir specifiski Latvijai. Tālāk šajā nodaļā tiek apkopoti secinājumi par koalīciju valdības veidošanas modeļiem un tipiem un koalīciju valdību stabilitāti. Nākamā, 2.nodaļa veltīta politisko partiju kā koalīciju politisko aktieru aprakstam, šeit ir aprakstīti partiju modeļi un ideoloģijas, politisko partiju līderu loma un politisko partiju motivācija koalīcijas veidošanā. Darba empīriskajā daļā tiek izmantotas publikācijas presē un internetā, kā arī dažādi pētījumi un intervijas, lai izpētītu katras no 7.Saeimas koalīciju veidošanos, darbību un izjukšanas iemeslus, bet sekojošajā nodaļā apkopoti Latvijas valdību koalīciju nestabilitātes iemeslu skaidrojumi. Pielikumā autores intervija ar bijušo LC pārstāvi M.Gaili. Nobeigumā apkopoti secinājumi un to apraksts. Secinājumu kopsavilkums ir šāds: 1.Pēc koalīciju tipoloģijas 7.Saeimā darbojās viena mazākuma, viena kompromisa un viena pārpalikuma valdība. 2.Pēc koalīciju tipoloģijas 7.Saeimā darbojās viena mazākuma, viena kompromisa un viena pārpalikuma valdība. 3.7.Saeimas koalīciju valdībās strādāja vairākas kadru partijas un viena karteļa partija. 4.7.Saeimas koalīciju valdībās strādāja gan doktrinālās, gan pragmatiskās partijas. 5.Lai gan pastāv izplatīts uzskats, ka Latvijas valdības partijām dominē amatu motivācija, tas nav viennozīmīgi empīriski pierādāms. 6.A.Bērziņš bija izteikts demokrātiskais līderis, kurš spēja atrast kompromisa risinājumus koalīcijas stabilitātes vārdā, savukārt A.Šķēle un arī V.Krištopans savā darbības stilā bija vairāk autoritāri.

In this study „Minority and Majority coalition governments in 7th Latvian Parlament” I analyse three different coalition governments in the 7th Latvian Parlament. V. Kristopans minority government , A. Skele and A.Berzins majority governments. So as hypothesis of this study I predicate, that coalition governments in Latvia are not long lasting, if parties who has got the majority of votes is not involved in this coalition government and if the leader of this government is unable to motivate and unite all coalition associates. The hypothesis has been proved. Chapter 1 of this study examines the theoretical sources regarding factors influencing the coalition formation process, for example system of parties and institutional limitations, also ones, which are specific for Latvia. Further this chapter summarizes the conclusions about coalition government formation models and types, as well as stability of coalition governments. Following Chapter 2 is devoted to characterize the political parties as coalition actors; here are described parties’ models and ideologies, the influence of political parties’ leaders and motivation of parties in coalition formation process. In empirical part of the study are used articles in press and internet, also several researches and interviews to study the reasons for formation, activities and breakdown of all coalitions in 7th Latvian Parlament. Following chapter summarizes the explanations of Latvian government coalition instability reasons. As appendix is added interview with ex-representative of party “LC” Mr.M.Gailis. The conclusion: there were three types of coalition governments in the 7th Latvian Parlament- minority,majority, trade-off ; in the coalition government of the 7th Latvian Parlament were some cartel parties and cadre parties; in the coalition government of the 7th Latvian Parlament were some doctrinaire parties and pragmatic parties;A.Berzins was clearly democratic government leader,who was able to find compromises in order to guarantee stability in his coalition government. On the other hand Skele and Kristopans were more authoritative in their actions.
Minority and Majority coalition governments in 7th Latvian Parliament
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)