Bērna dzimumneaizskaramības aizsardzības un dzimumnoziedznieka tiesību uz personas neaizskaramību līdzsvarošana - Daugule, Madara (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā tiek apskatīta šobrīd tik aktuālā seksuālās vardarbības problēma, kas vērsta pret vienu no neaizsargātākajām grupām sabiedrībā – bērnu, izvērtējot vai kastrācijas likuma ieviešana atrisinātu un mainītu dzimumnoziedznieka vērtības sistēmu, kā arī vai šāds tiesību aizskārums, ieviešot šo likumu, būs attaisnojams demokrātiskā sabiedrībā. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, maģistra darbā tiek aplūkots plašs starptautisko tiesību un nacionālo tiesību aktu klāsts, kā arī veikta Satversmē noteikto pamattiesību analīze, ņemot vērā nepieciešamību izvērtēt vai Latvijas tiesiskajā vidē ir nepieciešams šāds kastrācijas likums, kas ierobežotu dzimumnoziedznieka dzimumspēju. Tā kā bērna tiesības saduras ar dzimumnoziedznieka tiesībām, pētījumā tiek izmantoti gan Latvijas vēsturiskie, gan aktuālie tiesas spriedumi, lai sniegtu priekštatu par bērna dzimumneaizskaramības un tikumības vērtību un vainīgā attieksmi pret tām laikam ejot. No darbā veiktās izpētes autore secina, ka kastrācijas likuma ieviešana nav pamatota un nepieciešama, jo jaunieviestā likuma mērķis nevar būt nelietderīga indivīda tiesību ierobežošana, un tas neatrisinās vispārējo situāciju valstī, jo fiziskās spējas trūkums neaizliedz vainīgajam izmantot bērnu netiklās darbībās vai pamudināt to iesaistīties seksuāla rakstura darbībās.

Author of the Master’s Thesis "Protection of child’s Sexual Immunity and Rights of a Sexual Offender to Balancing of the Immunity of the Personality" researches currently very topical problem of sexual violence directed against the one of the least protected groups in society – the child. Aim of the author is to assess the advisability of introducing of castration and the importance of such low to change a value system of sex offender and how such distraction on the right of sex offender is in accordance with norms of democratic society. To achieve the prognathous aim the author of Master’s thesis has researched a wide range of international and national Acts including the fundamental rights of the Constitution of Republic of Latvia in order to assess whether it is necessary to accept a special low of castration in Latvian legal environment author has researched the Latvian historical and actual court judgments to analyze the respect for and protection of child’s and sex offender’s rights over time. In result of the research the author has concluded-the low of castration is not reasonable and necessary, it would useless limit the rights of sexual offender and it will not solve the overall situation in the country because of lack of physical abilities doesn’t probit sex offender to use a child in lewd activities.
Protection of the Sexual Immunity of a Child and Balancing of the Rights to Immunity of a Sexual Offender
Keywords: Juridiskā zinātne; bērns; dzimumneaizskaramība; dzimumnoziedznieks; seksuālā vardarbība; kastrācija