Saistība starp briofītu funkcionālajām grupām, substrātu īpašībām un mežau augu sabiedrībām Moricsalas dabas rezervātā - Strazdiņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba mērķis ir noskaidrot substrāta parametru ietekmi uz briofītu sugu bagātību, sugu sastopamību un sugu sadalījumu pa funkcionālajām grupām (dzīves formu un dzīves stratēģiju) dažādās meža augu sabiedrībās, kā arī izpētīt sūnu sugu sastāva mainību Moricsalā pēdējo 100 gadu laikā. Par pētāmo teritoriju izvēlēts Moricsalas dabas rezervātā, kas ir senākā aizsargājamā dabas teritorija Latvijā un ilgstoši neskartās dabas dēļ īpaši piemērota sūnu ekoloģijas izpētei. Pašlaik bagātīgu sūnu sugu sastopamību uz pētītajiem substrātiem nodrošina koku sugas ar atšķirīgu mizas reakciju, dažāda garuma un apkārtmēra kritalas, heterogēns koku sugu sastāvs. Pēdējo 100 gadu laikā Moricsalas meža augu sabiedrībās konstatētas 156 sūnu sugas. Vairākas sugas no salas apmežotās teritorijas ir izzudušas, bet konstatētas jaunas sugas (kopā sugu sastāvs mainījies par 41 sūnu sugu). Kopējā sūnu sugu daudzveidība augu sabiedrību ietvaros ir palielinājusies, bet atšķirības starp augu sabiedrībām 100 gadu laikā samazinājušās. Dominējošās sūnu dzīves formas Moricsalā ir gluds un raupjš klājiens un augsta velēna, kas raksturīgas vidēji mitriem augšanas apstākļiem. Saulmīlīgo dzīves formu sastopamība, kokaudzei kļūstot biezākai, laika gaitā samazinājusies. Uz salas pārsvarā sastopamas ilgmūžīgās sūnu dzīves stratēģijas – daudzgadīgi palicēji, daudzgadīgi konkurenti un daudzgadīgi strestoleranti palicēji, kas raksturīgi netraucētās, ilgstoši pieejamās mežaudzēs ar stabilu mikroklimatu. Promocijas darbs izstrādāts Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē, Botānikas un ekoloģijas katedrā laika posmā no 2007. gada līdz 2012. gadam Dr.biol., prof. Gunta Brūmeļa vadībā.

The aim of this research was to estimate which factors influence bryophyte species richness, species occurrence and division into life-forms and life-strategies in different vegetation associations in Moricsala Island, as well as determine changes in species composition on the island during last century. Research was conducted in the Moricsala Island Nature Reserve, which is the oldest protected nature area in Latvia and serves particularly well to bryophyte ecology research due to pristine nature. At present, high bryophyte species diversity on the studied substrate types is provided by tree species with different bark reaction, logs in various length and diameter, and heterogeneous tree layer. In total, 156 bryophyte species were found on Moricsala in forest vegetation associations during the last century. Many species disappeared from study area but new took their place (in total, species turnover for 41 bryophyte species has occurred). In each vegetation association, the species diversity increased, but differences between the associations decreased over 100 year time period. Smooth mats, rough mats, and tall turfs were the most common life forms, and they are typical to moist growing conditions. Sun-loving life forms have declined due to increased density in tree layer. Long-living life strategies dominate on Moricsala – perennial stayers, competitive perennials, and stress-tolerant perennials. They are characteristic of unmanaged and long lasting forests with a stable microclimate. Doctoral thesis was conducted in the University of Latvia, Faculty of Biology, Department of Botany and Ecology, from 2007 to 2012, and supervised by Dr.biol., prof. Guntis Brūmelis.
Relationships between bryophyte functional groups, substrate properties and forest vegetation associations in Moricsala Island Nature Reserve
Keywords: Bioloģija; Ekoloģija; DCA; GLMM; MRPP; sugu sukcesija; sūnu dzīves formas; sūnu stratēģijas; Ecology; bryophyte life-forms; bryophyte life-strategies; species succession