Bērnības traumas pieredzes saistība ar pašsabotāžu romantiskajās attiecībās un uztverto attiecību kvalitāti - Grende, Inese (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp bērnībā pieredzētu traumu, pašsabotāžu romantiskajās attiecībās un uztverto attiecību kvalitāti. Pētījuma izlase sastāv no 97 respondentiem vecumā no 18 līdz 66 gadiem (M = 37,85), un datu iegūšanai tika izmantotas trīs aptaujas: Attiecību sabotāžas skala (Relationship Sabotage Scale; Peel & Caltabiano, 2021), kas tika adaptēta šī pētījuma ietvaros; Uztvertās attiecību kvalitātes komponentu aptauja (Relationship Quality Components Inventory; Fletcher, Simpson & Thomas, 2000) un Bērnības traumas aptauja (Childhood Trauma Questionnaire; Fink, Bernstein, Handelsman, Foote, & Lovejoy, 1995). Pētījumā tika atklāta statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp pašsabotāžu romantiskajās attiecībās un fizisku vardarbību bērnībā, kā arī negatīva statistiski nozīmīga saistība starp pašsabotāžu romantiskajās attiecībās un uztverto attiecību kvalitāti. Aizsargāšanās uzvedība un attiecību prasmju trūkums statistiski nozīmīgi prognozē uztverto attiecību kvalitāti.

The aim of the research was to examine the relations between childhood trauma experiences, self-sabotage in romantic relationships and perceived relationship quality. The sample of the study consists of 97 participants aged 18 to 66 (M = 37,85) who completed the Relationship Sabotage Scale (Peel & Caltabiano, 2021) (adapted for this study); the Perceived Relationship Quality Components Inventory (Fletcher, Simpson & Thomas, 2000); and the Childhood Trauma Questionnaire (Fink, Bernstein, Handelsman, Foote, & Lovejoy, 1995). The results indicate a statistically significant positive association between selfsabotage in romantic relationships and physical abuse in childhood, and a statistically significant negative association between perceived relationship quality and self-sabotage in romantic relationships. Defensiveness and lack of relationship skills statistically significantly predicts perceived relationship quality.
The Relations of Childhood Trauma Experience, Self-Sabotage in Romantic Relationships and Perceived Relationship Quality
Keywords: Psiholoģija; bērnības trauma; fiziskā, emocionālā, seksuālā vardarbība; romantiskas attiecības; pašsabotāža; uztvertā attiecību kvalitāte