Zemes apsaimniekošanas veida ietekme uz nezāļu sugu sastāvu - Slaikovska, Marina (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba pētījumā tiek salīdzināti Aizkraukles un Valmieras rajona bioloģiskās un konvencionālās lauksaimniecības tīrumi. Tas tiek veikts pēc nezāļu sugu sastopamības datiem, vadoties no Šenona indeksa, Ellenberga skalas un bioloģiskiem, ekoloģiskiem un ģeogrāfiskiem elementiem. Bakalaura darbā ir apkopota informācija par dažādām lauksaimniecības sistēmām, aplūkotas bioloģiskās un konvencionālās lauksaimniecības sistēmas atšķirības, kā arī to vēsture. Darbā ir apkopoti jaunākie dati par bioloģiskās lauksaimniecības statistiku gan Latvijā, gan Aizkraukles un Valmieras rajonos. Darbā ir aprakstītas nezāļu sugas un analizēta informācija par Aizkraukles un Valmieras rajonu sastopamām nezālēm. Pētījums norāda uz to, ka starp abām saimniekošanas sistēmām Latvijā nepastāv būtiskas atšķirības. Darbā ir 7 nodaļas, 13 attēli, 2 tabulas un 5 pielikumi. Atslēgas vārdi: bioloģiskā lauksaimniecība, konvencionālā lauksaimniecība, ilgtspējīgā lauksaimniecība, nezāles.

The following bachelor research uses weeds as an indicator of ecologic health to compare conventional and organic agriculture systems in Latvia. Weed species analysis was carried out through abundance figures, Shannon’s index analysis, Ellenberg’s scale figures as well as biologic, ecologic and geographical elements for comparison of the two agricultural systems. Research includes information about different types of agricultural systems, examines conventional and sustainable agriculture differences and takes a look at sustainable agriculture’s history. It also includes latest data on organic agriculture statistics in Latvia and in the Aizkraukles and Valmieras districts. Weed species are examined and the information about Aizkraukles and Valmieras district’s weed communities is analyzed. After examining the results of this research, no great difference between the two land management systems in Latvia was found. The following work contains 7 chapters, 13 images, 2 tables and 5 annexes. Keywords: organic agriculture, conventional agriculture, sustainable agriculture, weeds.
The Influence of Agricultural Management on the Composition of Weed Species
Keywords: Vides zinātne