Psihosociālo darba vides risku saistība ar nodarbināto darbspējām un veselības paradumiem zvanu centros - Rūtiņa-Rūtenberga, Sarmīte (Latvijas Universitāte, 2016)
„Psihosociālo darba vides risku saistība ar nodarbināto darbspējām un veselības paradumiem zvanu centros”. Darba autore: Sarmīte Rūtiņa-Rūtenberga. Darba zinātniskā vadītāja: asociētā profesore, Dr.med. Ženija Roja. Darba izklāstīts uz 117 lapām, ietver 45 attēlus, 13 tabulas, 9 pielikumus un 46 informatīvos avotus. Literatūras analīzē noskaidrots, ka psihosociālajiem darba vides faktoriem ir dažāda ietekme uz nodarbināto drošību un veselību. Psihosociālo darba vides faktoru radītā riska analīzē izmantota datorprogramma „Work Positive”, psiholoģiskā klimata noteikšana darba vietā, Somijas 5 baļļu matrica, bet darbspēju noteikšanā – darbspēju indekss. Rezultāti parāda, ka dažādi psihosociālās darba vides faktori rada būtisku risku nodarbināto drošībai un veselībai un tiem ir saistība ar nodarbināto darbspējām, veselības pašvērtējumu un veselības paradumiem.

„Psychosocial risks at work and relationship with the work ability and health habits of the call centres employees”. Author: Sarmīte Rūtiņa-Rūtenberga. Supervisor: associate profesor, Dr.Med Ženija Roja. There are 117 pages in the master thesis, including 45 figures, 13 tables, 9 annexes and 46 literature references. It is determinated in the literature analysis that psychosocial risks have several effects on the employees’ safety and health. For psychosocial risks assessment the methods like software “Work Positive”, evaluation of the psychological climate at the workplace and Finnish 5 grade method are used. The Work Ability Index is used for the determination of the work ability. Psychosocial factors at work cause essential risk for the employees’ safety and health and have association with the work ability, the health self – assessment and health habits.
Psychosocial risks at work and relationship with the work ability and health habits of the call center employees
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; psihosociālie darba vides faktori; risku novērtēšana; darbspējas; veselības veicināšana; zvanu centri