Parastās egles (Picea abies (L.) Karst.) atmirušās koksnes sadalīšanās ātrums, kas noteikts pēc hronoloģijas un blīvuma izmaiņām - Brūmelis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis – noskaidrot parastās egles atmirušās koksnes vecumu, sadalīšanās ātrumu un blīvuma izmaiņas. Ķemeru nacionālajā parkā un Gaujas nacionālā parka, Roču dabas rezervāta teritorijā ievākti 51 atmirušās koksnes paraugi, no kuriem 43 apstrādāti un analizēti. Apkārt esošajiem dzīvajiem kokiem ar Preslera svārpstu veikti urbumi, kuriem pēc tam izmērīti gadskārtu platumi un veikta šķērsdatēšana, pēc kuras noteica kritalu vecumu. Atmirušajai koksnei noteikts diametrs, garums un sadalīšanās pakāpe. Atmirušās koksnes diski žāvēti četrus mēnešus un pēc to svara un tilpuma noteikts koksnes blīvums. Pētījumā noskaidrots, ka vecums būtiski atšķīrās starp sadalīšanās pakāpēm. Pretēji bieži pieņemtam faktam, noskaidrots, ka parastās egles atmirušo koku diametrs pozitīvi saistīts ar sadalīšanās ātrumu, lielāka diametra koki ātrāk sadalījušies. Novērota statistiski būtiska negatīva regresija starp koku vecumiem un blīvumiem, pēc kuras savukārt aprēķināta ikgadēja koka blīvuma samazināšanās par 0,0034 g/cm3 jeb 0,74% gadā. Bakalaura darbs izstrādāts Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedrā Mag. biol. Agitas Treimanes vadībā laika posmā no 2016. gada oktobra līdz 2017. gada jūnijam.

The aim of this research is to determine the age, decomposition speed and density changes of Norway spruce (Picea abies (L.) Karst.) In natural forest teritories of Ķemeru National park and Roču natural reserve 51 deadwood samples were collected, from which 43 were analysed. Using a pressler drill the surrounding live trees were drilled for ring-width measurments to crossdate the dead trees. Dead-wood diameter, decay stage and age was determined. Dead wood disks were dried for four months, to later determine its mass and volume from which density was calculated. During the research it was determined that the age of dead-wood signifficantly differs between decay stages. Contrary to the common fact norway spruce diametre signifficantly impacts decay rate, larger diameter logs decomposed faster than smaller ones. There was found a statistically significant negative regression between dead wood age and density, from which was calculated dead-wood annual decay rate of 0,0034g/cm3 or 0,74% per year. The Bachelor Thesis conducted in the University of Latvia, Faculty of Biology, Department of Botany and ecology, under supervision of Mag. Biol. Agita Treimane, from October 2016 till June 2017.
Norway spruce Picea abies dead wood decay rate assessed by a chronosequence and density changes
Keywords: Bioloģija; atmirusī koksne; parastā egle; koksnes sadalīšanās ātrums; atmirušās koksnes blīvuma izmaiņas