Datortomogrāfijas izmeklējuma principi un standarts urīnceļu konkrementu diagnostikai - Anuža, Līga (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Datortomogrāfijas izmeklējuma principi un standarts urīnceļu konkrementu diagnostikai”. Darba mērķis ir noskaidrot un izvērtēt datortomogrāfijas principus un standartus, un veikt attēlu kvalitātes kritērijus urīnceļu konkrementu diagnostikā. Bakalaura darbā darba autors analizēja un aprakstīja literatūru par urīnceļu normālo anatomiju un fizioloģiju. Aprakstīja un analizēja literatūru par urīnceļu konkrementu klīnisko nozīmi, tajā ietverot konkrementu veidus, simptomus un ārstēšanu. Kā arī aprakstīja un analizēja datortomogrāfijas priekšrocības un kvalitāti ietekmējošos faktous urīnceļu konkrementu diagnostikā. Bakalaura darbā ir teorijas daļas un pētījuma daļa. Pētījuma daļā darba autors balstoties uz teorētisko pamatojumu izveidoja attēlu kvalitātes kritēriju tabulu, pēc kuras tika izvērtēti 50 datortomogrāfijas attēli urīnceļu konkrementu diagnostikā. Atslēgas vārdi: nierakmeņi jeb urīnceļu konkrementi, datortomogrāfija, diagnostika, attēlu kvalitātes kritēriji. Darba struktūra: Bakalaura darbs sastāv no 4 nodaļām, 8 apakšnodaļām un 8 pielikumiem

The bachelor's thesis topic is "The principles of computed tomography examination, a standard for diagnosing urinary tract calculi." The work aims to clarify and evaluate the principles and standards of computed tomography and establish image quality criteria for diagnosing urinary tract calculi. In the bachelor thesis, the author analyzed and described the literature on the normal anatomy and physiology of the urinary tract. We also described and studied the literature on the clinical significance of urinary tract concretions, including types of calculi, symptoms, and treatment. Additionally, we described and analyzed the advantages and quality-affecting facts of Computed Tomography in the diagnosis of urinary tract calculi. The bachelor thesis has theoretical parts and a research part that directly translates into practical implications. In the research part, the author, based on theoretical foundations, created a comprehensive table of image quality criteria. This table, according to which 50 computed tomography images for the diagnosis of urinary tract calculi were evaluated, provides a practical tool for healthcare professionals in their diagnosis and treatment decisions. Key words: Kidney stones or urinary tract calculi, Computed Tomography, diagnostics, Image quality criteria. Structure of the thesis: The bachelors thesis consists of 4 chapters, 8 subsections and 8 attachments.
The principles of computed tomography examination, a standard for diagnosing urinary tract calculi
Keywords: Medicīna; nierakmeņi jeb urīnceļu konkrementi; datortomogrāfija; diagnostika; attēlu kvalitātes kritēriji