Inflāciju ietekmējošie faktori Latvijā - Grigule, Māra (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba tēma „Inflāciju ietekmējošie faktori Latvijā” ir aktuāla patreizējā ekonomiskajā situācijā. Straujā ekonomiskā izaugsme Latvijā ir nesusi līdzi vispārēju cenu līmeņa paaugstināšanos, kas liecina par nesabalansētu ekonomikas attīstību un izjauktu ekonomisko līdzsvaru. Augstais inflācijas līmenis kavē sasniegt Latvijas valdības nospraustos makroekonomiskos mērķus un apdraud Latvijas tālāko ekonomisko attīstību. Lai inflāciju pakļautu kontrolei, vispirms nepieciešams noskaidrot cēloņus, kas to izsauc. Šim mērķim veltītas darba visas 7 nodaļas. Darbā aplūkoti inflācijas teorētiskie pamati, inflācijas struktūra un dinamika Latvijā no 2004. līdz 2007.gadam, analizēta pieprasījuma un izmaksu inflācija, kā arī atsevišķas nodaļas veltītas, pēc autores domām, nozīmīgākajiem inflāciju ietekmējošajiem faktoriem: inflācijas gaidām, darba produktivitātei, monetārajai un fiskālajai politikai. Darba izstrādes gaitā autore ir nonākusi pie secinājumiem, ka inflācijas gaidas inflāciju nozīmīgi ir ietekmējušas tikai īsi pirms Latvijas pievienošanā Eiropas savienībai, zemā darba produktivitāte un straujais darba samaksas kāpums veicina gan pieprasījuma, gan izmaksu inflāciju, pētāmajā periodā nav vērojama nepamatota papīrnaudas emisija, valdība realizējusi ekspansīvu fiskālo politiku, kas veicinājusi gan ekonomisko attīstību, gan strauju inflācijas kāpumu.

The theme of bachelor work „Factors affecting inflation in Latvia” is actual in instant economical situation. Impetuous economical development in Latvia has brought overall promotion of price level that indicates unbalanced economical development and disarranged economical balance. High-ranking level of inflation prevents to attain the stated macroeconomical goals of Latvian government and exposes to danger Latvia’s further economical development. To control inflation, first of all is necessary to clarify the whys and wherefores of inflation. To this aim is devoted all 7 chapters of this work. There is examined a theory of inflation, structure and dynamics of inflation in Latvia in 2004.-2007.year, influence of demand and producing expenses. Separate chapters are devoted to main factors affecting inflation, according to the author: expectation of inflation, labor productivity, monetary and fiscal politics. As the result of work, author has made conclusions, that expectation of inflation had considerable impact on inflation only in one period- shortly before Latvia has joined European Union; low level of labor productivity and rapid grow affect both demand and producing expenses; in investigated period is not observed unreasoned issue of money; expansive fiscal politics realized by Latvian government has contributed as economical growth as hay level of inflation.
Factors affecting inflation in Latvia
Keywords: Ekonomika