Nosacītas notiesāšanas piemērošanas problēmas - Sīmanis, Sandis (Latvijas Universitāte, 2023)
Latvijas sabiedrībā pastāvējis un pastāv uzskats, ka noziedzīga nodarījuma izdarīšanā vainīgai personai noteikts nosacīts sods nav sods. Uzskats, ka nosacīta notiesāšana nav sods, pastāv arī krimināltiesību zinātnē, un nosacītas notiesāšanas regulējums Krimināllikumā apstiprina, ka tā uzskata arī likumdevējs. Pievērsties nosacītas notiesāšanas institūta izpētei autoru pamudināja nesen Krimināllikumā veiktie grozījumi, ar ko probācijas uzraudzība kā pamatsods iekļauta kriminālsodu sistēmā kā brīvības atņemšanas soda alternatīva, kas saturiskā ziņā pārkālājas ar nosacītu notiesāšanu. Tāpat sastopami Augstākās tiesas lēmumi, kuros sniegtas atziņas nosacītas notiesāšanas piemērošanas jautājumos, kas liecina, ka vēl aizvien pastāv problēmas nosacītas notiesāšanas piemērošanā. Autors, izvirzot mēķi izzināt nosacītas notiesāšanas institūta juridisko dabu un ar tā piemērošanu saistās problēmas, analizēja un pētīja nosacītas notiesāšanas regulējumu Krimināllikumā, nosacītas notiesāšanas izpratni krimināltiesību zinātnē, kā arī veica apelācijas instances tiesu prakses analīzi kopsakarā ar judikatūru un Augstākās tiesas rekomendācijām. Pētījuma rezultātā autors izdara secinājumu, ka nosacīta notiesāšana ir kriminālsodu sistēmā nereglamentēts kriminālsods ar visām tam piemītošajām pazīmēm un līdz ar to izrietošajām sekām. Autors izdara secinājumu, ka nosacītas notiesāšans piemērošanas prakses problēmjautājumi saistīti ar formālu un virspusēju nosacītas notiesāšanas nosacījumu analīzi un pārāk lielas nozīmes piešķiršanu vainīgā personību raksturojošām ziņām, nepietiekami izvērtējot, kā tiks sasniegts kriminālsoda mērķis. Autors ierosina atteikties no nosacītas notiesāšanas institūta un tā reglamentācijas Krimināllikumā.

There has been and is an opinion in Latvian society that a suspended sentence imposed on a person guilty of committing a criminal offense is not a punishment.The opinion that suspended sentence is not a punishment also exists in the science of criminal law, and the regulation of probation in the Criminal Law confirms that the legislator also considers it. The author was encouraged to turn to the research of the institute of suspended sentence by the recent amendments to the Criminal Law, which included probation supervision as a basic punishment in the criminal punishment system as an alternative to a custodial sentence, which in terms of probation. There are also decisions of the Supreme Court that provide findings on the application of suspended sentences, which show that there are still problems in the application of suspended sentences. The author, aiming to find out the legal nature of the suspended sentence institute and problems related to its application, analyzed and studied the regulation of suspended sentence in the Criminal Law, the understanding of suspended sentence in the science of criminal law, as well as the analysis of appellate case law in connection with case law and Supreme Court recommendations. As a result of the research, the author concludes that suspended sentence is an unregulated criminal punishment in the system of criminal penalties with all its inherent features and, consequently, the resulting consequences. The author concludes that the problems of the application of suspended sentence are related to the formal and superficial analysis of the conditions of suspended sentence and the emphasis on the identity of the perpetrator, with insufficient assessment of how the purpose of the criminal sentence will be achieved. The author proposes to abandon the institute of suspended sentence and its regulation in the Criminal Law.
Application problems of conditional centencing
Keywords: Juridiskā zinātne; Nosacīta notiesāšana; Probācijas uzraudzība; Kriminālsods; Pārbaudes laiks; Nosacījumi