Reto personvārdu īpatnības mūsdienu Latvijā - Plēsuma, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā „Reto personvārdu īpatnības mūsdienu Latvijā” analizēta reto personvārdu specifika. Darba mērķis ir izpētīt un raksturot mūsdienās reti sastopamos personvārdus Latvijā; noskaidrot to izcelsmi, kā arī nelielā mērā aplūkot to lietošanas motīvus. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, veikta latviešu autoru antroponīmikas un ārzemju autoru socioantroponīmiskās literatūras studēšana, izveidota reto personvārdu kartotēka un analizētas tās vienības no derivācijas un cilmes viedokļa. Darbā aplūkotā tematika ir ļoti aktuāla, jo latviešu antroponīmika galvenokārt pētīta vēsturiskā, ne mūsdienu aspektā; temats saistīts ar socioantroponīmikas jomu, kas ir samērā jauna onomastikas apakšnozare, arī reto personvārdu pētniecība Latvijā nav attīstīta. Bakalaura darbā iegūtie rezultāti ļauj spriest par reto personvārdu Latvijā dažādību un izcelsmi.

Bachelor paper “The Specifics of Rare Anthroponyms in Contemporary Latvia” presents the analysis of rare anthroponyms. The aim of this paper is to explore and characterize anthroponyms, which are rarely occurring in Latvia, find out their origin and briefly consider the motives of their usage. To reach the set aim, author has carried out studies of Latvian authors’ anthroponymical and foreign authors’ socioanthroponymical literature, and created a file of rare anthroponyms, which were analyzed by the view of derivation and origin. The topicality of this paper is great, because anthroponymics in Latvia has mainly been studied from the historical, not contemporary point of view. Paper’s subject is linked to socioanthroponymics, which is a relatively new branch of onomastics. Moreover, research of rare anthroponyms is not a developed field in Latvia. The obtained outcome of this paper allows judging the variety and origin of the rare anthroponyms in Latvia.
The Specifics of Rare Anthroponyms in Contemporary Latvia
Keywords: Filoloģija