Latvijas mediju ietekme uz tiesnešu neatkarību un objektivitāti - Kaliksone, Elīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Tiesa ne tikai spriež tiesu, bet arī nodrošina taisnīgumu valstī. Lai to spētu izdarīt, ir nepieciešams, lai tiktu nodrošināta tiesnešu neatkarība un objektivitāte. Objektivitāti garantē tiesnesis personīgi. Neatkarību nodrošina valsts. Ir būtiski, lai to nekas nespētu ietekmēt, ļaujot tiesnešiem taisīt taisnīgus tiesas spriedumus. Mediju ietekme ir redzama uz neskaitāmām nozarēm, to skaitā arī uz tiesas nozari, it sevišķi tāpēc, ka medijs ir starpnieks starp tiesu un sabiedrību. Nenoregulētais mediju tiesību institūts veicina nepareizu mediju lomu Latvijā. No tā visvairāk cieš ietekmētās nozares un it īpaši sabiedrība, kurai līdz ar to netiek pilnībā garantētas tiesības uz informāciju un tiek pieļauta sabiedriskās domas ietekmēšana. Darba mērķis ir noteikt vai mediji spēj ietekmēt tiesnešu neatkarību un objektivitāti. Darbs sastāv no trim galvenajām nodaļām, no kurām pirmajā tiek pētīta mediju loma tiesiskā valstī. Otrajā tiek noteikti tiesnešu neatkarības un objektivitātes veidošanās pamati. Un trešā nodaļa ir veltīta analīzei par mediju iespējamo ietekmi un ietekmes sfērām.

Court is not only for judge but also provides justice in country. To be able to do it, it is nesseccary to ensure independence and objectivity of the judge. Objectivity is insured by judge personaly. Independence insures country. It is substantial that nothing can effect judge to decide for justice. Media influence has appeared on countless industries, especially because the media is an intermediary between the courts and the public. Undefined media law institute promotes the wrong media role Latvia. Most distressed from it are affected industries and the public which does not have fully guaranteed the rights to information and is admitted to influence opinion. Research goal is to define if media are able to effect independence and objectivity of the judge. Research contains three main parts, from which in first is studied media role in legal country. In secound part is defined creation of independence and objectivity. And in third part is dedicaded for analaysis about potential media influnce and influence areas.
Latvian media impact on the independence and objectivity of the judge
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesnešu neatkarība; objektivitāte; mediju tiesības; mediju ietekme; mediji