Babītes pagasta ilgtspējīgas attīstības novērtējums - Rasmanis, Armands (Latvijas Universitāte, 2011)
Eiropas Savienības un nacionālā līmeņa dokumenti ir vērsti uz vienmērīgu un labi sabalansētu teritoriālu attīstību. Viena no galvenajām struktūrvienībām, kas nodrošina šo teritoriālo attīstību, ir pagasta pašvaldība - dzīves kvalitātes un teritorijas ilgtspējīgas attīstības nodrošināšana ir ikvienas pagasta pašvaldības mērķis. Sasniegt šo mērķi ir iespējams ar dažādu attīstības plānošanas dokumentu palīdzību (attīstības programmas, teritorijas attīstības plāni u.c.). Šā darba mērķis ir novērtēt ilgtspējīgas attīstības iespējas Babītes pagasta pašvaldībā, kā arī novērtēt pagasta attīstības plānošanas dokumentu atbilstību Olborgas hartai un no tās izrietošajām saistībām. Pētījuma rezultāti rāda, ka Babītes pagasta attīstības plānošanas dokumentos ir ietvertas Olborgas saistību prasības. Tomēr redzams, ka atsevišķos gadījumos nav izvirzīts konkrēts mērķis un reizē ar to trūkst arī noteiktas rīcības. Darba apjoms: 67 lappuses, 4 nodaļas, 10 tabulas un 38 literatūras avoti.

European Union and national level documents predict even and well-balanced teritorial development. Rural municipality is one of the main actors of teritorial development – providing quality of life and sustainable development of territory is the aim of each rural municipality. To reach this aim is possible through different development planning documents (programms of development, plans of teritorial development etc.). The aim of this study is to evaluate possibility of sustainable development in Babite rural municipality, as well as to perform conformity assesment of development planning documents of municipality to Aalborg Charter and to commitments consequent from Aalborg Charter. Results of study show that in development planning documents of Babite rural municipality commitments of Aalborg Charter are included. However, in several cases specified aim is not set up and together with that there is lack of fixed actions. Scope of work: 67 pages, 4 chapters, 10 tables and 38 sources of bibliography.
Assessment of sustainable development of Babite rural territory
Keywords: Vides zinātne