Pazemes ūdeņu pieplūdes zonas un ķīmiskās aizsargjoslas ap ūdens ieguves urbumiem noteikšanas metodes - Zandere, Sandra (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba teorētiskajā daļā sniegts pārskats par ūdens ieguves urbumu ķīmiskās aizsargjoslas aprēķināšanas metodēm un zinātniskām pieejām ūdens pieplūdes zonu noteikšanai. Praktiskā pētījuma ietvaros veikts triju izvēlētu aizsargjoslu aprēķināšanas metožu salīdzinošs novērtējums, nosakot to izmantošanas iespējas specifiskos hidroģeoloģiskos apstākļos. Pieciem urbumiem ar aprēķinātā fiksētā rādiusa metodi (CM), institūta „VODGEO” metodikas (VODGEO) un datorprogrammas WhAEM2000 palīdzību iegūtas ķīmiskās aizsargjoslas 25 gadu periodam, kā arī analizēta aprēķinos izmantoto parametru ietekme uz urbuma ūdens pieplūdes zonas ģeometriju. Ar CM un VODGEO metodēm iegūto zonu efektivitāte attiecībā pret WhAEM novērtēta ar trīs apgabalu pārklāšanās metodes palīdzību. Aizsargjoslas aprēķins veikts pieciem urbumiem vienmērīgas plūsmas apstākļos, kuru filtri ierīkoti spiedienūdens horizontos.

Research work comprises comparison of evaluation methods for estimation of wellhead protection zones. Method application for specific hydrogeological conditions was determined. Protection zones for five wells were calculated for 25 year period by applying of calculated fixed radius method (CFRM), methodology developed by institute „VODGEO” and computer code WhAEM2000. Parameters impact on well catchment zone geometry was analyzed. Effectiveness of areas obtained using CFR and VODGEO methods was estimated by application of three areas method. Theoretical part of this work gives a short review on methods applied for delineating of wellhead protection zone for water supply wells and scientific approaches for determination of water catchment area. Protection areas were delineated for five wells in confined aquifers under uniform flow conditions.
Methods of deliniation of groundwater contribution area and chemical protection zone around discharge wells
Keywords: Ģeoloģija