Latvijas Republikas Valsts kontroles kompetences paplašināšana publiskās pārvaldes darbības uzlabošanai - Šveicere, Ginta (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījums sniedz Latvijas Republikas Valsts kontroles darbības raksturojumu, tās veiktajās revīzijās konstatēto tiesību normu pārkāpumu izskatīšanas un personu atbildības par pieļautajiem pārkāpumiem izvērtēšanu revidējamās vienībās un to augstākās iestādēs novērtējumu, kā arī par konstatēto pārkāpumu personu atbildības izvērtēšanu. Pētījumā vērtēta iespēja paplašināt Valsts kontroles kompetenci, iztirzājot dažādus priekšlikumus šīs kompetences palielināšanai. Pētījuma mērķis ir, balstoties uz Latvijas un ārvalstu zinātnieku pētījumu analīzi, Latvijas Republikas un Eiropas Savienības normatīvo aktu bāzi, Latvijas Republikas Valsts kontroles, Valsts policijas, Ģenerālprokuratūras, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja viedokļiem, kā arī ekspertu intervijām un anketēšanas rezultātiem, izpētīt publiskās pārvaldes amatpersonu finanšu disciplīnas un lēmumu pieņemšanas kvalitātes cēloņus un izstrādāt priekšlikumus valsts pārvaldes darbības uzlabošanai. Mērķa sasniegšanai izvirzīti sekojoši uzdevumi: 1.izvērtēt Latvijas Republikas Valsts kontroles veikto revīziju nozīmi un lomu publiskās pārvaldes darbības pilnveidošanā, balstoties uz Valsts kontroles revīziju rezultātā sniegtajiem ieteikumiem; 2.analizēt, vai notiek pietiekama atbildīgo amatpersonu izvērtēšanas praksi pēc Valsts kontroles sniegtajiem revīzijas ziņojumiem tiesībsargājošajām iestādēm; 3.intervēt ekspertus par iespēju paplašināt Valsts kontroles kompetenci; 4.izpētīt anketēšanas rezultātus par iespēju Saeimā atbalstīt Valsts kontroles kompetences paplašināšanu; 5.pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, ekspertu intervijām un LR Saeimas deputātu viedokli, izstrādāt priekšlikumus publiskās pārvaldes darbības uzlabošanai, amatpersonu finanšu disciplīnas un lēmumu pieņemšanas kvalitātes pilnveidošanai, kā arī ieteikumus Valsts kontroles sadarbībai ar citām publiskās pārvaldes institūcijām. Pētījuma objekts ir Latvijas Republikas Valsts kontrole, savukārt pētījuma priekšmets ir Valsts kontroles revīzijās sniegto ieteikumu apkopojuma izvērtējums, revīzijas ziņojumos konstatēto pārkāpumu un vainīgo amatpersonu izvērtēšanas virzība, Valsts kontroles sadarbība ar tiesībsargājošajām iestādēm, identificējot priekšrocības un trūkumus. Pētījuma empīriskajā daļā izmantotas ekspertu intervijas, kā arī veiktas aptaujas. Pētījuma noslēgumā, pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, ekspertu intervijām un LR Saeimas deputātu viedokli, izstrādāt priekšlikumus publiskās pārvaldes darbības uzlabošanai, amatpersonu finanšu disciplīnas un lēmumu pieņemšanas kvalitātes pilnveidošanai, kā arī ieteikumus Valsts kontroles sadarbībai ar citām publiskās pārvaldes institūcijām.

This Master's Thesis provides performance characteristics of the State Audit Office of the Republic of Latvia, the State Audit Office found violations of the rules of law and the person responsible for the examination of violations committed by the audited units and the evaluation of the assessment of the highest authorities, as well as the liability regarding the violation established evaluation. The Theses evaluated the possibility to extend the competence of the State Audit Office, discussing various proposals to increase this competence. The aim of the Theses is based on the Latvian and foreign scientists analysis, Latvian and European Union legislative framework, the State Audit Office performance characteristics, the State Police, the Office of the Prosecutor General, the Prevention and Combating of Corruption Bureau as well as the views of the expert interviews, to explore the results of administrative officials of financial discipline and the quality of decision-making and to draw up proposals for improving the operation of the national administrations. To achieve the aim there are following tasks: 1. to evaluate the audits carried out by the State Audit Office of the Republic of Latvia, the importance of the role of public administration and development, on the basis of the recommendations of the State Audit Office; 2. analyse whether sufficient evaluation practices after the officials responsible for the control of audit reports provided by law enforcement authorities; 3. interviewing experts about the possibility of extending the competence of the State Audit Office; 4. to examine the results of the poll of dputies of Saeima of the Republic of Latvia to support the extension of the competence of the State Audit Office; 5. on the basis of the results of the Theses, the interviews and the opinions of the members of the Parliament, to draw up proposals for improving the operation of the public administration, officials financial discipline and improvement of the quality of decision-making, as well as the recommendations of the cooperation with the other institutions of public administration. The object of Theses is the State Audit Office of the Republic of Latvia, and the object of the research is the National Audit Office's recommendation summary the audit reports of the infringement and the guilty officials review progress, the State Audit Office cooperation with law enforcement authorities in identifying strengths and weaknesses. Empirical part of the Theses are used interviews with experts, as well as polls. In conclusion of the Theses, which based on the results of the research, expert interviews and on the opinion of members of Latvian Parliament, is to draw up proposals to improve the functioning of public administration, officials of financial discipline and improving the quality of decision-making, as well as the recommendations of the State Audit Office for cooperation with other public administration institutions.
Increase of state audit office of the Republic of Latvia to improve public administration functionality
Keywords: Vadībzinātne; Latvijas Republikas Valsts kontrole; revīzija; kompetence; publiskā pārvalde; amatpersonu atbildība