Paraugu sagatavošanas optimizācija populācijas skaita biomarķieru noteikšanai notekūdens paraugos ar šķidruma hromatografijas masspektrometrijas metodi - Devjatovska, Daniela (Latvijas Universitāte, 2025)
Paraugu sagatavošanas optimizācija populācijas skaita biomarķieru noteikšanai, izmantojot notekūdeņu analīzes ar nanoplūsmas šķidruma hromatogrāfijas masspektrometrijas metodi. Devjatovska D., zinātniskais vadītājs Dr. chem., prof. Bartkevičs V. Bakalaura darbs, 51 lappuses, 17 attēli, 10 tabulas, 35 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darba ietvaros tika izstrādāta un optimizēta paraugu sagatavošanas metode, izmantojot cietās fāzes ekstrakcijas (SPE) kolonnas. Pētījumā salīdzinātas dažādas SPE kolonnas, izstrādātas jaunas eluēšanas stratēģijas un novērtēta savienojumu mijiedarbība ar sorbentu materiāliem. Pielietojot analītisko procedūru šajā darbā ir noteikti populācijas biomarķieri un citi farmaceitiskie savienojumi dažādu Latvijas pilsētu notekūdeņos. Darbā izmantota nanoplūsmas šķidruma hromatogrāfijas – Orbitrap masspektrometrijas metode, kas nodrošināja augstu jutību un reproducējamību.

Optimization of the sample preparation for the population size estimation using wastewater analysis with nanoflow liquid chromatography-mass spectrometry. Devjatovska D., supervisor Dr. Chem., prof. Bartkevičs. Bachelor’s thesis, 51 pages, 17 figures, 10 tables, 35 literature references, 3 appendices. In Latvian. A sample preparation method wastewater samples was developed and optimized using solid-phase extraction (SPE) columns. The study compared various SPE columns, proposed new elution strategies, and assessed the interaction of compounds with sorbent materials. In this work, population biomarkers and other pharmaceutical substances were determined in wastewater samples from various Latvian cities. The study applied nanoflow liquid chromatography-Orbitrap mass spectrometry, which ensures high sensitivity and reproducibility.
Optimisation of sample preparation for the determination of population biomarkers in wastewater samples by liquid chromatography-mass spectrometry
Keywords: Ķīmija; NOTEKŪDEŅU ANALĪZE; BIOMARĶIERI; ANTIBIOTIKAS; SPE KOLONNAS; NANO-LC-MS