KIR gēni juvenīlā idiopātiskā artrīta pacientiem Latvijā - Ventiņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba mērķis – noteikt, vai dažādu KIR gēnu esamība genomā ietekmē juvenīlā idiopātiskā artrīta (JIA) attīstību pacientiem Latvijā. JIA ir locītavas iekaisums, kas parādās bērniem līdz 16 gadiem. Slimības ierosinātāji nav zināmi. Galētājšūnu imūnglobulīniem līdzīgie receptori (KIR) ir gan inhibējošie, gan aktivējošie receptori, kas atpazīst HLA I klases molekulas normālās šūnās. HLA I klases un KIR mijiedarbības rezultātā tiek inhibēta vai aktivēta NK šūnu un citotoksisko T limfocītu aktivitāte, tāpēc KIR ir nozīmīga loma imūnās atbildes kontrolē. Tika veikts pētījums ar 140 JIA pacienti un 132 veseli cilvēki no Latvijas. Rezultāti – 2 gēni un 1 genotips uzrādīja ticamas asociācijas. 2DL3 un genotips A biežāk sastopams pacientos nekā kontroles grupā. 2DS5 retāk atrada pacientiem. Var secināt, ka KIR gēniem iespējams ir nozīme JIA etioloģijā.

The aim of this thesis – define how KIR genes can influence juvenile idiopathic arthritis (JIA) in patients from Latvia. JIA is an inflammation of joints presented in children under the age of 16. The triggers of JIA are still unknown. Killer cell immunoglobulin – like receptor (KIR) genes encode for inhibitory and activating receptors expressed on NK cells and cytotoxic T lymphocytes. These receptors bind with the HLA I class molecules. KIR have important role in immunity. For analysis of KIR genes and genotypes we used 140 JIA patients and 132 healthy persons from Latvia. Results – 2 genes and 1 genotype showed valid associations. 2DL3 and genotype A was frequent in JIA patients instead of healthy controls. 2DS5 was frequent in healthy individuals. The conclusion of these results – KIR genes probably play important role in JIA etiology.
KIR genes in Latvian juvenile idiopatic arthritis patients
Keywords: Farmācija