Stepes strupastu galvas smadzeņu, galvaskausu un apakšžokļu morfometriskā mainība guentheri grupā (Arvicolinae, Sumeriomys apakšģints) ģeogrāfiskās izolācijas ietekmē. - Baraškova, Ļubova (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī darba mērķis ir galvas smadzeņu, galvaskausu un apakšžokļu diverģences izpēte pēc to ģeometriskās formas, pieciem strupastu “guentheri” grupas taksoniem ar ģeometriskās morfometrijas metodes izmantošanu. Papildus bija veikta smadzeņu lineārā morfometrija. Iegūtie dati rāda, ka dzimuma faktors neietekmē izpētīto taksonu galvas smadzeņu, galvaskausu un apakšžokļu formu, kā arī galvas smadzeņu lineāros parametrus. Starp divām sugām tiek atzīmētas ievērojamas atšķirības pēc galvas smadzeņu formas (puslodes, smadzenītes un ožas sīpoli) un lineārajiem parametriem (smadzeņu augstums, platums un garums). Atšķirības tiek parādītas arī galvaskausa un apakšžokļu formā. Katram taksonam ir savas īpašas deformācijas vietas galvaskausā un apakšžoklī. Tiek atrastas būtiskas atšķirības M. guentheri un M. hartingi pasugu līmenī. Tā, M. guentheri pasugām leņķis starp vainagizaugumu un locītavas izaugumu ir visšaurākais. Pretēji, M. hartingi pasugām leņķis starp vainagizaugumu un locītavas izaugumu ir platākais. Izmaiņas ir saistītas gan ar ilgstošu izolāciju, gan ar adaptāciju īpašiem ekoloģiskajiem apstākļiem.

The purpose of this work is to investigate the divergence of the brain, skull and lower jaw by their geometric shape of five vole's taxa of “guentheri” group with geometric morphometry. In addition, linear brain morphometry was performed. The obtained data show that the sex as a factor does not affect the brain, skull and lower jaw shape of the studied taxa, as well as on the linear parameters of the brain. Significant differences are noted between the two species in terms of brain shape (hemispheres, cerebellum and olfactory bulbs) and linear parameters (brain height, width and length). Differences were also shown in the shape of the skull and mandible. Each taxon has its own specific deformations at the skull and mandible. Significant differences are found between the subspecies of M. guentheri and M. hartingi. Thus, for M. guentheri subspecies, the angle between articular process and angular process is the narrowest. In contrast, in M. hartingi subspecies, the angle between articular process and angular process is the widest. The changes are related to both long-term isolation and adaptation to specific ecological conditions.
Morphometric variation of brain, skull and lower jaw in steppe voles of group guentheri (Arvicolinae, subgenus Sumeriomys) due to geographical isolation.
Keywords: Bioloģija; Ģeometriskā morfometrija; Galvas smadzenes; Galvaskauss; Apakšžoklis; Microtus guentheri