Astigmatisma izmaiņas bērniem - Brence, Eva (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts uz 46 lapām, satur 41 attēlu, 10 tabulas,1 pielikumu un 33 atsauces uz literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: astigmātisms, refrakcija, miopais astigmātisms, hipermetropais astigmātisms, jauktais astigmātisms. Mērķis: Parādīt, ka astigmātisma lielums ir mainīgs bērnu vecumā. Subjekti: Darbā tika analizētas 51 pacientu ambulatorās kartes jeb 102 acis, kurās tika novērotas astigmātisma pārmaiņas ilgākā laika periodā. Metode: Tika izmantoti dati par bērnu refrakcijas maiņu sfēriskās un astigmātiskās komponentēs. Rezultāti: Izanalizējot iegūtos datus, var secināt, ka astigmātisms bērnu vecumā ir mainīgs. Secinājumi: Novērots, ka pārsvarā bērnu vecumā astigmātismam ir tendence samazināties, vidēji par 0,24±0,14D/gadā. Novērots, ka nav tiešas sakarības, kā mainās sfēriskās komponentes, mainoties astigmātismam. Novērots, ka hipermetropam astigmātismam un miopam astigmātismam ir tendence samazināties (72% un 68%), savukārt jauktajam astigmātisma 50% samazinājās, bet 50% palielinājās. Atrada, ka miopā astigmātisma sfēriskais ekvivalents pieaug, savukārt hipermetrpam astigmātismam sfēriskais ekvivalents samazinās.

This work has been written on 46 pages, it contains 41 pictures, 10 chart, 1 addition and 33 footnotes to sources of information. Keywords: Astigmatism, refraction, astigmatism of myopia, astigmatism of hyperopia, mixed astigmatism. Goals: Demonstrate than changes of astigmatism in childhood are variable. Subjects: In work are analyses ambulatory maps of 51 subjects or 102 eyes, in witch was astigmatism changes for longer time period. Methods: In work use information of refraction changes of sphere and cylinder. Results: Dats show that’s changes of atigmatism are variable. Conclusions: Notice than astigmatism in childhood trend to go down, average 0,24±0,14 D/year. Notice than there are no linear connection between astigmatism and sphere. Notice than astigmatism of hyperopia and astigmatism of myopia is tred to go down (72% and 68%), but mixed astigmatism go down 50%. Discower, than myopia astigmatism spherical equivalent grow, but hyperopia astigmatism fall.
Changes of astigmatism in childhood
Keywords: Fizika