Komunisma utopijas un realitātes sadursme žurnāla "Dadzis" karikatūru humorā no 1960. līdz 1965. gadam - Lēmane, Ilga (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs pievēršas karikatūrai un tajā iekļautajam humoram kā ideoloģiskās informācijas nesējam Padomju Savienībā „komunisma celtniecības” sākumposmā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot un analizēt, kādā veidā žurnāla „Dadzis” karikatūrās realitāte un tās kritika pētāmajā laika posmā saduras ar komunisma atveidošanu, kāda ir humora loma šī uzdevuma veikšanā. Darbā tiek aplūkoti humora, ideoloģijas, propagandas, utopijas jēdzieni, sniegts ieskats 20. gadsimta 60. gadu vēsturiskajā un sociālajā kontekstā, mediju vidē un karikatūras kā žurnālistikas veida nozīmē. Pētījumā tiek izmantota kontentanalīze, semiotiskā analīze un intervijas. Rezultāti liecina, ka žurnāla „Dadzis” karikatūrās komunisma utopija tiek aplūkota galvenokārt, skatot to realitātes prizmā. „Dadža” karikatūrās ietvertais humors tiek izmantots kā līdzeklis, lai ar kritikas palīdzību vērstos pret nevēlamām parādībām un šādā veidā veicinātu ideālās sabiedrības izveidi.

The master thesis reflects upon caricatures and the humour they contain as a source of ideological information in the Soviet Union at the time when communism building was started. The task of this work is to find out and analyse how reality and its criticism conflicts with reflection of the communism in the caricatures of magazine “Dadzis” during the research period, as well as the role of humour in performing this task. The master thesis deals with concepts of humour, ideology, propaganda and utopia. It provides an insight into the historical and social context of the 60s, the media of the time and the role of caricatures as a form of journalism. Content, semiotic analysis and interviews have been used in the research. The results show that the utopia of communism in caricatures of magazine “Dadzis” is mainly portrayed by using a reflection of reality. The humour in these caricatures is used to criticise unwelcome phenomena and stimulate the establishment of an ideal society.
Conflict of communist utopia and reality in humour of magazine "Dadzis" caricatures 1960 - 1965
Keywords: Komunikācijas zinātne