Svina noteikšanas iespējas asinīs ar instrumentālajām analīzes metodēm, izmantojot dažādus paraugu sagatavošanas veidus - Ribkinska, Līga (Latvijas Universitāte, 2017)
Svina noteikšanas iespējas asinīs ar instrumentālajām analīzes metodēm, izmantojot dažādus paraugu sagatavošanas veidus. Ribkinska L., darba vadītājas Dr. med. Inese Mārtiņsone un Dr. Chem. Agnese Osīte. Maģistra darbs, 45 lappuses, 18 attēli, 12 tabulas, 45 literatūras avoti, 18 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darbā ir apkopota literatūra par instrumentālajām analīzes metodēm (ETAAS un ICP-MS), paraugu sagatavošanas metodēm un svina toksisko iedarbību uz cilvēka veselību. Eksperimentālajā daļā veikta svina masas koncentrācijas noteikšana asinīs, izmantojot dažādus paraugu sagatavošanas veidus. Paraugu sagatavošanas metodēm veikta to salīdzināšana, kā arī rezultātu pareizības kontrolei izmantotas divas analīzes metodes: ICP-MS un ETAAS. Tika izvērtēts arī svina līmenis nodarbināto asinīs, kuriem darba vidē ir saskarsme ar svinu.

Lead determination options in the blood by instrumental analysis methods using different types of sample preparation. Ribkinska L., supervisors Dr. med. Inese Mārtiņsone and Dr. chem. Agnese Osīte. Master`s thesis, 45 pages, 18 figures, 12 tables, 45 literature references, 18 appendices. In Latvian. The literature review of the master’s thesis contains information about instrumental analysis methods (ETAAS and ICP-MS), sample preparation methods, as well as information about lead and its toxic effects on human health. Lead determination in the blood using different types of sample preparation was performed in experimental part. Sample preparation methods were compared and for the accuracy control two methods of analysis: ICP-MS and ETAAS were used. The concentrations of lead were also evaluated in the blood of employees who are exposed to lead at the working environment.
Lead determination options in the blood by instrumental analysis methods using different types of sample preparation
Keywords: Ķīmija; ELEKTROTERMĀLĀ ATOMABSORBCIOMETRIJA (ETAAS); INDUKTĪVI SAISTĪTĀS PLAZMAS MASSPEKTROMETRIJA (ICP-MS); ASINIS; PARAUGU SAGATAVOŠANA; SVINS