Līdzdalība - Ulmane, Diāna (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba autore izstrādājusi bakalaura darbu par līdzdalību noziedzīgā nodarījumā. Ņemot vērā, ka līdzdalība ir patstāvīgs krimināltiesību institūts, to raksturo atsevišķas pazīmes un īpatnības, kurām autore pievērsusies šī darba izstrādes ietvaros. Bakalaura darbā tiek pētīta un analizēta līdzdalības vēsturiskā attīstība, tāpat darbā tiek pētīts līdzdalības jēdziens, kā arī līdzdalībnieku veidi, analizējot to atšķirīgās pazīmes. Darba ietvaros autore pievērsusies arī Latvijas Republikas Krimināllikumā paredzētā līdzdalības jēdziena un līdzdalībnieku veidu regulējuma salīdzināšanai ar ārvalstu normatīvajos aktos paredzētajiem līdzdalības regulējumiem. Noslēgumā pētīta līdzdalības institūta norobežošana no dalības noziedzīgā nodarījumā un piesaistības noziedzīgam nodarījumam. Darba mērķis, ņemot vērā tā aktualitāti, tas ir, paaugstināto noziedzīga nodarījuma kaitīguma pakāpi, tajā iesaistoties vairākām personām, ir uzsvērt līdzdalības kā patstāvīga institūta atšķirīgās pazīmes, lai pareizi kvalificētu noziedzīgu nodarījumu un pareizi noteiktu personas kriminālatbildību atbilstoši tās lomai noziedzīgā nodarījumā. Darba uzdevumi ir salīdzināt Latvijas Republikas Krimināllikuma līdzdalības regulējumu ar tās vēsturiskajiem regulējumiem Latvijas Republikas teritorijā, izpētīt līdzdalības jēdzienu juridiskajā literatūrā, nosakot tās pazīmes, izpētīt līdzdalībnieku veidu jēdzienus un problemātiku to norobežošanā, kā arī izpētīt dalības un piesaistības jēdzienus un norobežošanu no līdzdalības. Darbs sastāv no četrām nodaļām. Tā pirmajā nodaļā pētīta līdzdalības vēsturiskā attīstība, otrajā nodaļā apskatīts līdzdalības jēdziens, trešā nodaļa ietver līdzdalībnieku veidu raksturojumu, savukārt ceturtajā nodaļā pētīti līdzdalības norobežošanas jautājumi. Tā rezultātā izstrādātas 15 galvenās tēzes. Darbs kopumā izklāstīts 58 lappusēs un darbā izmantoti 50 dažādi avoti, iekļaujot tajos gan literatūras avotus, gan tiesu praksi. Atslēgas vārdi: organizētājs, uzkūdītājs, atbalstītājs, norobežošana.

The author of the work has made Bachelor thesis about complicity in a criminal offense. Keeping in mind that accomplice is independent institute of Criminal Law, it can be characterized with separate features and characteristics, to whom the author has paid special attention to. In the Bachelor's thesis is studied and analysed the historical development of complicity, likewise the concept of complicity, as well as the types of accomplice and the analysis of their different characteristics. The author has also paid attention to the Criminal Law of Republic of Latvia intended complicity concept and accomplice type for regulation comparison with foreign normative statutory complicity regulations. In conclusion, there has been studied the institute participatory demarcation of the joint of the crime and attachment of the crime. The aim of the Bachelor thesis, considering the actuality of the theme, is to research the increased level of crime harmfulness degree, in its participation being several people; is to emphasize complicity as a independent institute diverse characteristics, so that an individual, that is declared as accomplice, can have properly qualified criminal liability in accordance with its role in the offense. The task of the work is to compare the Criminal Law regulation with the historical regulations, to research complicity concept and its characteristics, to compare the types of accomplices and to define its distinct differences, as well as to research the problematics regarding the distinction of joint and attachment of the crime. The work is divided in to four parts. In its first chapter, has been researched the historical development of the accomplice, in the second chapter is viewed the concept of an accomplice, in the third chapter includes characterization of the accomplice types, whereas in the fourth chapter has been researched accomplice delimitation questions. In the Bachelor thesis has been made 15 main theses. The work has been set out in 58 pages and to make the work there has been used 50 different sources that include both literature and case law. Key words: organiser, abettor, aider, delimitation.
Participation
Keywords: Juridiskā zinātne; organizētājs; uzkūdītājs; atbalstītājs; norobežošana