Haemotympanum gadījumi pie galvaskausa pamatnes lūzumiem - Mirzojana, Valērija (Latvijas Universitāte, 2016)
Tēmas aktualitāte: Mūsdienās, galvas trauma ir viens no galvenajiem invaliditātes un nāves cēloņiem cilvēkiem darbaspējīgā vecumā. Ņemot vērā, pieaugošo galvas traumu skaitu, pieaug arī galvaskausa pamatnes lūzumu skaits. Vidusauss bojājums novērojams aptuveni vienai trešdaļai pacientu ar smagu galvas traumu. Kā viena no visbiežākajām vidusauss bojājuma izpausmēm ir haemotympanum, kas raksturojas ar dzirdes traucējumiem un sekojošu darbaspēju mazināšanos gados jauniem civēkiem. Mērķis: Izanalizēt RAKUS Gaiļezers medicīnas vēstures laika periodā no 2010-2014 gadiem, izvērtējot haemotympanum skaitu un ārstēšanas taktiku pie galvaskausa pamatnes lūzumiem. Materiāli un metodes: Pētījums tika veikts analizējot pacientu slimības vēstures RAKUS Gaiļezers klīnikā ar diagnozem Galvaskausa pamatnes lūzums un komplikāciju haemotympanum, laika posma no 2010. līdz 2014. gadam. Pētījumā tika izdalīts pacientu dzimums, vecums, traumas mehānisms, veiktie izmeklējumi, otolaringologa konsultācija, asiņošana ausi, dzirdes sūdzības ka arī vai ir bijusi veikta audiometrija. Visi iegūtie rezultāti tika apstrādāti Microsoft Office Excel 2007 programmā. Rezultāti: Piecu gadu laika periodā tika atlasīti 288 pacienti, no kuriem 56 pacientiem bija komplikacija haemotympanum. Visbiežākais pacientu skaits 22 tika konstatēts 2014 gadā. Savukārt visretāk šo komplikāciju novēroja 2010 un 2012 gados, tikai 4 līdz 5 pacientiem. Taču 2011 un 2013 gados pacientu skaits pieauga no 11 līdz 14. Ņemot vērā slimības vēsturu datus haemotympanum konstatēja 49 vīriešiem un 7 sievietēm,vecumā no 20 līdz 85 gadiem. Pēc slimības vēsturu izpētes var secināt ka vidēji pacienti slimnīca pavadījuši 10 dienas. Kā liecina apkopotie rezultāti, 56 pacientiem visbiežākais traumas mehanisms ir kritiens, kas tika konstatēts 36 pacientiem.Otrais biežākais traumas gūšanas mehānisms ir krimināltrauma, kad pacienti tikuši piekauti (13 pacienti). Rētākos gadījumos haemotympanum iegušana tika konstatēta pacientiem pēc krampju lekmēm( 5 pacienti ), ka arī ceļa satiksmes negadījumos cietušajiem (2 pacienti ). Apkopojot rezultātus tika konstatēts, ka 21 no 56 pacientiem bija redzama asiņošana no auss, bet dzirdes traucējumi bija 40 slimniekam, bet parējiem 16 to nenovēroja. Pirmā otolaringologa apskate tika veikta otrajā stacionēšanas dienā. Secinājumi: Haemotympanum visbiežākais iegūšanās mehānisms ir trauma, kuru visbiežāk pavāda dzirdes traucējumi un asiņošana no auss.Otolaringologa apskate un audiometrija ir noteicošas izmeklēšanas metodes lai lemtu par atbilstošāko tālāko ārstēšanās taktiku un prognozi. Pacientiem ar galvaskausa pamatnes lūzumu rekomendeta otolaringologa apkskate akūtā kartā.

Topicality: Nowadays trauma is one of the most important cause of death and invalidity in working age people. Considering that incidence of head trauma is increasing, also basal skull injuries increases. Midear trauma is observed in one third of patients with severe head injury. One of the midear traumas manifestations is haemotympanum. Objective: Analyse RAKUS Gaiļezers hospital medical case histories from period 2010 till 2014, to evaluate incidence of haemotympanum and treatment in cases of basilar skull fracture. Materials and methods: Study was made by analysing case histories with diagnosis base skull fracture with complication of haemotympanum from RAKUS Gaiļezers hospital in period of 2010 till 2014. We organized data considering age, sex, mechanism of trauma, examination, consultation of otorhinolaryngologist, bleeding from ear, loss of hearing. Our data were processed in Microsoft Office Excel 2007. Results: From case histories we selected 288 patients, from which 56 had haemotympanum. Bigest number of patients were in year 2014. We found that from all patients who had haemotmypanum, 49 were men and 7 were women in age group 20-85. Average hospitalizion period was 10 days. The most frequent mechanism of trauma was fall – 36 people, second most common trauma mechanism was criminal type trauma. 21 patient had bleeding from ear, but hearing impairment was obeserved in 40 patients. First examination by otorhinolaryngologist was made in second day of hospitalization. Conclusions: The most common mechanism of haemotympanum is trauma, what involves complication of hearing impairnment and bleeding from ear. Examination by otorhinolaryngologist and audiometry is most important thing in order to choose medical tactic and prognosis. Patients with basal skull fracture are in acute need of otorhinolaryngologist examination.
Hemotympanum associates with basilar skull fracture
Keywords: Medicīna; Haemotympanum; galvaskausa pamatnes luzums; otolaringoloģija; retrospektīvs pētījums