Antidepresantu aprite Jelgavas aptiekā - Makovejenko, Ludmila (Latvijas Universitāte, 2012)
Depresija ir nopietna saslimšana, kas kļūst arvien izplatītāka un tā raksturīga visām vecuma grupām. Depresijas pacientu skaits Latvijā pakāpeniski pieaug un antidepresantu lietošana kļūst aizvien biežāka. Depresijas ārstēšanā izmanto vairākas antidepresantu grupas. Latvijā visbiežāk lieto selektīvos serotonīna atpakaļsaistīšanas inhibitorus (SSAI) un tricikliskos antidepresantus (TCA). Bakalaura darba mērķis – izpētīt selektīvo serotonīna atpakaļsaistīšanas inhibitoru (SSAI), triciklisko antidepresantu (TCA), serotonīna un noradrenalīna atpakaļsaistīšanas inhibitoru (SNAI) un noradrenerģisko un specifiski serotonīnerģisko (NaSSA) antidepresantu apgrozījumu Jelgavas aptiekā no 2010. gada 1. marta līdz 2012. gada 31. martam, lai novērotu tendences šo grupu medikamentu iegādē. Iegūtie dati liecina, pēc aktīvās vielas visvairāk izrakstīja paroksetīnu, amitriptilīnu un escitaloprāmu. Vispirktākie antidepresanti bija Paroxetin Actavis 20mg, Amitryptiline Grindex 25mg un Amitryptiline Grindex 10mg. Pieaug arī Mirzaten 30mg un Venlaxor 75mg pārdošanas apjomi. Visvairāk ar depresiju slimo vecumā no 31 – 60 gadiem. Pārsvarā slimo sievietes. 65% recepšu izraksta psihiatri. Antidepresantu tirdzniecībā nav novērota sezonalitāte. Pētījums izstrādāts Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Farmācijas bakalaura studiju programmā. ATSLĒGVĀRDI: DEPRESIJA, ANTIDEPRESANTI, RECEPŠU MEDIKAMENTI, APRITE APTIEKĀ

Depression is a serious disease that is becoming mostly common and is observed all age groups. In Latvia depressive patients is gradually increasing and antidepressants use are becoming more frequent. In Latvia the number of depressive patients is gradually increasing and use of antidepressants is growing. For treatment of depression several pharmacological groups of antidepressants are used. However, In the Latvia selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) and tricyclic antidepressants (TCA) are mostly used. The objective of Bachelor’s Thesis is to study dispensing of the selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs), tricyclic antidepressants (TCAs), serotonin and norepinephrine reuptake inhibitors (SNRIs) and noradrenergic and specific serotonergic (NASS) antidepressants in the pharmacy of Jelgava in period from 01.03.2010 to 31.03.2012 with aim to observe trends of acquisition of these medicaments groups. The data obtained show that the most often prescribing active substances were paroxetine, amitriptyline and escitalopram. Mostly patients bought following antidepressants Paroxetine Actavis 20mg, Amitryptiline Grindex 25mg and Amitryptiline Grindex 10mg. There is also growing sales of Mirzaten 30mg and 75mg Venlaxor. The majority of patients suffering from depression are at the age of 31 - 60 years, mainly women. 65% of prescriptions were prescribed by psychiatrists. No seasonality in the drug dispensing was noticed. The study was carried out at Faculty of Medicine of University of Latvia in framework of Pharmacy bachelor’s program. KEYWORDS: DEPRESSION, ANTIDEPRESSANTS, PRESCRIPTION DRUGS, DISPENSING IN PHARMACY
Dispensing of antidepressants in pharmacy in Jelgava
Keywords: Farmācija