Sabiedrības līdzdalība attīstības un vides plānošanas procesos un tās noteicošie faktori - Eglāja, Zane (Latvijas Universitāte, 2015)
Cik lielu nozīmi mūsdienās cilvēki piešķir sev apkārtesošajai videi? Ar to nedomājot tikai dabu un ainavu, bet arī sociālās, emocionālās un citas saiknes. Nenoliedzami šai attieksme gadu gaitā ir notikušas izmaiņas, ko ietekmējušas dažādās Latvijas valsts politiskās iekārtas un mērķi, kā arī tehnoloģiju attīstība, globalizācija, mobilizācija utt., bet tieši apkārtējās vides nozīme, ko tai piešķir indivīds, ir viens no būtiskākajiem faktoriem sabiedrības līdzdalības procesos. Maģistra darbā pētīta sabiedrības līdzdalība plānošanas procesā, kā arī faktori, kas to ietekmē, trīs Latvijas apdzīvotās vietās – Dagdā, Svētciemā un Tūjā. Kvalitatīvo datu ieguvē kā metode tika izvēlēta intervija, jo tā iespējams izpētīt problēmas cēloņus. Pētīto vietu iedzīvotāji pārvaldības procesos iesaistās reti, jo uzskata, ka viņu viedoklis netiek ņemts vērā, kā arī tādēļ, ka netiek pietiekami motivēti, aktīvāk iesaistās iedzīvotāji, kuru kopienā ir spēcīgas savstarpējās saiknes.

How important is place and environment to people nowadays? And it is not meant as only nature, but also social, emotional and other kinds of bonds. No doubt that attitude towards this issue has changed through years – the political situation, the aims, technology development, globalization, mobility and other factors have affected that, but place attachment is the direct factor for participatory development. This Master’s thesis is about participatory development in three Latvia’s towns – Dagda, Svētciems & Tūja - which factors affect participation and how strong impact do these factors have. To gain these qualitative data, interview was chosen as a method. People take part in public meetings seldom, because they think that their opinion is not taken in account and also because the municipality does not motivate them enough. People from communities with stronger inner ties are more active in participatory development.
Public participation in development and environment planning and its determining factors
Keywords: Vides zinātne; participation; life in rural areas; sustainable management; vietas nozīme; dzīve lauku apvidū