Veselības aprūpe skolā bērniem ar īpašām vajadzībām - Plataiskalne, Māra (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir ,,Veselības aprūpe skolā bērniem ar īpašām vajadzībām''. Autore raksta par bērnu garīgās attīstības traucējumiem. Tēmas aktualitāti nosaka šo traucējumu lielā izplatība gan pasaulē, gan Latvijā. Anglijā 2014. gadā konstatēti 17,9% skolēnu, ASV 2012./13.m.g. 13% skolēnu. Latvijā 2013./14.m.g. speciālajās skolās mācās 7088 skolēnu. Darba mērķis ir izzināt veselības aprūpes nodrošināšanu skolā bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem, noskaidrot šo bērnu galvenās veselības problēmas un kāds ir to risinājums. Pētījumā izmantota kvalitatīvā viedokļa metode, pētniecības instruments ir daļēji strukturēta intervija. Pētījumā piedalās 6 skolotājas. Pētījuma rezultātā autore secina, ka bērnus ar garīgās attīstības traucējumiem skar tās pašas problēmas, kas daudzus citus.

Bachelor's thesis ,,Health care for school children with special needs''. The author writes about children's mental disorders. Actuality of this disorder a large spread, both worldwide and Latvian. In England 2014 found 17,9% of students, in USA 2012/ 13 school year 13% of students. Latvian 2013/ 14 school year in special achools enrolling 7088 students. The aim is to explore the health care school for children with mental disabilities, to find out the child's main health problems and what is their solution. The study used a qualitative point of view method, research tool is a semi- structured interview. Study involved 6 teachers. The researches conclude that children with mental disabilities affected by the same health problems that many other.
Health Care for School Children with Special Needs
Keywords: Medicīna; veselība; aprūpe; dzīves kvalitāte; veselīgs dzīvesveids; higiēna