Grandiozā un ievainojamā narcisma saistība ar bērnībā gūto labvēlīgo un nelabvēlīgo pieredzi un agrīnām neadaptīvām shēmām - Laimiņa, Santa (Latvijas Universitāte, 2022)
ētījuma mērķis ir izpētīt saistības starp ievainojamo un grandiozo narcismu, agrīnām neadaptīvajām shēmām un bērnībā gūto labvēlīgo un nelabvēlīgo pieredzi. Pētījumā piedalījās 138 respondenti vecumā no 18 līdz 64 gadiem (M = 37,22; SD = 9,58). No tiem 122 respondenti jeb 88,41 % bija sievietes un 16 respondenti jeb 11,59% vīrieši. Izmantotās metodes - Janga shēmu aptaujas īsā forma, Hipersensitīvā narcisma skala, Narcistiskās personības aptauja – 13, Bērnībā gūtās nelabvēlīgās pieredzes skala, Bērnībā gūtās labvēlīgās pieredzes skala, Vecāku pārvērtējuma skala. Pētījuma tika noskaidrots, ka ievainojamais narcisms uzrādīja saistību ar visām 18 agrīnām neadaptīvajām shēmu skalām un negatīvu saistību ar bērnībā gūto labvēlīgās pieredzi. Grandiozais narcisms uzrādīja saistību ar trīs agrīnām neadaptīvajām shēmu skalām - Vara/Grandiozitāte, Pieņemšanas meklēšana un negatīvu saistību ar Pakļaušanās shēmu, taču neuzrādīja saistību ar bērnībā gūto pieredzi. Pielietojot regresijas analīzi, izdevās noskaidrot, ka 52% no ievainojamā narcisma izskaidro četras agrīnām neadaptīvajām shēmas - Pieņemšanas meklēšana, Sociālā izolācija/Atšķirtīgums, Pakļaušanās un Vara/Grandiozitāte, un 17 % no grandiozā narcisma izskaidro Varas/Gradiozitātes shēma.

The aim of the study was to investigate the relationships between early maladaptive schemas, vulnerable narcissism, grandiose narcissism, adverse childhood experience and benevolent childhood experience. The sample consists of 138 respondents, aged from 18 to 64 (M = 37,22; SD = 9,58). Of these, 122 respondents or 88,41% were women and 16 respondents or 11, 59% were men. Methods used in this study: Young Schema Questionnaire –Short Form, 3rd Edition (YSQ-S3), The Hypersensitive Narcissim Scale (HNS), Narcisstic personality inventory – 13 (NPI-13), Adverse Childhood Experience (ACE) Questionnaire, Benevolent Childhood Experiences Questionnaire (BCE), Parental overvaluation scale. The study found that vulnerable narcissism showed correlations between all 18 early maladaptive schemas and negative correlation between benevolent childhood experience. Grandiose narcissism showed correlations with three early maladaptive schemas - Entitlement/Grandiosity, Approval-seeking/Recognition seeking and Subjugation, but did not show a relationship with any childhood experience. Regression analysis revealed that 52% of vulnerable narcissism is explained by four early maladaptive schemas – Approval seeking/Recognition seeking, Social Isolation / Alienation, Subjugation and Entitlement/Grandiosity, and 17% of grandiose narcissism is explained by the Entitlement/Grandiosity scheme.
The Relationship between Grandiose and Vulnerable Narcissism and Benevolent, Adverse Childhood Experiences and Early Maladaptive Schemas
Keywords: Psiholoģija; agrīnās neadaptīvās shēmas; ievainojamais narcisms; grandiozais narcisms; labvēlīga bērnības pieredze; nelabvēlīga bērnības pieredze