Alsungas vēja parka ainava: mājošana, subjektīvā uztvere un vietas identitāte - Bumbiere, Maija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba „Alsungas vēja parka ainava: mājošana, subjektīvā uztvere un vietas identitāte” mērķis ir izvērtēt vēja parka nozīmi ainavas identitātes veidošanā un apzināt tā radīto ietekmi uz mājošanu Alsungas vēja parka ainavas piemērā. Pētījumā tika noskaidrots, ka vēja elektrostacijas ir kļuvušas par būtisku ainavas identitātes veidojošo elementu gan iedzīvotāju kolektīvā, gan individuālā skatījumā. Vēja elektrostaciju ietekme nosaka šīs nozīmes veidošanos un iedzīvotāju pieņemamību pret tām. Visbiežāk mājvietās, kas atrodas tuvāk vēja elektrostacijām izjūt to negatīvo ietekmi, bet tas nav vērtējams viennozīmīgi. Pētījumā tiek parādīts, ka Alsungas vēja parkā esošās trīs vēja elektrostaciju grupas ir kā trīs atšķirīgi un pat savstarpēji nesaistīti veidojumi Alsungas vēja parka ainavā.

The purpose of the Master’s thesis „Landscape of the Alsunga wind farm: dwelling, subjective perception and place identity” is to evaluate significance of the wind power stations in forming the landscape identity and to find out their impact on dwelling through sample of Alsunga wind farm. During the research, it has been found out that the wind power stations have become an essential element of identity forming of a landscape. It has emerged in both, subjective and community perception. The evaluation of this significance is determined by the impact of the wind power stations and acceptance of the local society. Most often the habitants of dwellings to which wind power stations are located closely have indicated the negative impact, but it cannot be considered unambiguous. The research reveals that the three groups of wind power stations located in the Alsunga wind farm can be considered as three different and unrelated formations of the landscape.
Landscape of the Alsunga wind farm: dwelling, subjective perception and place identity
Keywords: Ģeogrāfija; ainavas identitāte; vēja elektrostaciju ietekme; vietējie iedzīvotāji; kvalitatīvā kontentanalīze; daļēji strukturētās intervijas