Ārvalstu vēstniecību imunitāte - Buka, Ilze (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs apskata ārvalstu vēstniecību imunitāti, analizējot vēstniecību telpu neaizskaramību, kas regulēta Vīnes Konvencijā par diplomātiskajām attiecībām, un citas imunitātes, kuras uzņemošā valsts var piešķirt ārvalstu vēstniecībai. Darba pirmajā daļā tiek aplūkota vēstniecību telpu neaizskaramība un tās aspekti. Otrā nodaļa iztirzā jautājumu par iespēju vēstniecībām pieprasīt imunitāti no jurisdikcijas uzņemošās valsts tiesās. Darba otrajā nodaļā autore arī apskata ārvalstu imunitāti no izpildes sakarā ar iespējamām uzņemošās valsts tiesībām piemērot izpildu pasākumus pret ārvalstu vēstniecību īpašumu. Kopsavilkumā autore izvirza pētījuma nobeiguma tēzes. Autore secina, ka vienīgais vēstniecību telpu neaizskaramības ierobežojuma attaisnojums no uzņemošās valsts puses, var būt smags pienākuma, lietot vēstniecības telpas tādā veidā, kas ir savienojams ar tās funkcijām, pārkāpums. Nosūtītājvalsts vēstniecība bauda imunitāti no jurisdikcijas. Tomēr, darba tiesisko attiecību gadījumā starp darbinieku un vēstniecību kā nosūtītājvalsts orgānu, vēstniecība lielākoties varēs būt jurisdikcijas subjekts, ja tā nerealizēs publisku funkciju, bet izpildīs komerciālu aktu.

The work deals with the immunity of foreign embassies, analyzing the inviolability of embassy premises regulating in the Vienna Convention on Diplomatic relations and other immunities which may be settled for foreign embassies by the forum state. The first part of the work examines the inviolability of embassy premises and its aspects. The second chapter discusses the possibilty to claim immunity from jurisdiction from the courts of the forum state for the embassy. In the second chapter of the work, the author also inspects the immunity of foreign States from execution due to the possible rights of the forum state to seize execution measures against the property of the embassy. In the conlusion, author brings forward the result theses of the research. The author concludes that the only excuse of the breach of the inviolability of embassy premises, may be the burdensome violation of the duty to use the premises of embassy in the way which is compatible with the functions of the embassy. The embassy of the sending state enjoys the immunity of jurisdiction. However, in the case of the employment relationships between the embassy as an organ of the sending state and its employee, embassy mostly may be the subject to the jurisdiction, if it does not exercise a public function but performs a commercial act.
The immunity of foreign embassies
Keywords: Juridiskā zinātne