Banku pamata sistēmu modernizācija - Bēvalds, Artis (Latvijas Universitāte, 2012)
Pēdējo divdesmit gadu laikā IKT ieguldījums biznesa attīstībā ir ticis atzīts un ievērojami audzis gadu no gada. Nepārtraukti mainīgā biznesa vide liek biznesam arvien vērsties pie IKT ar jaunām prasībām par uzlabojumiem biznesa informācijas sistēmu funkcionalitātē. Mantotās banku sistēmas, kuras bankas ir tikušas izmantotas dekādēm ilgi, arvien vairāk kļūst nespējīgas pielāgoties pieaugošajām biznesa prasībām. Attīstības gaitā tās ir kļuvušas komplicēta, tādēļ tās izrāda arvien lielāku pretestību katrā nākamajā sistēmas attīstības solī. Šīm sistēmām ir akūti nepieciešama modernizācija, lai tās sekmīgi varētu pielāgoties mainīgajām biznesa prasībām un ļautu IKT kļūt par nozīmīgu bankas aktīvu. Darbā tiek analizēta mantoto informācijas sistēmu arhitektūra, apskatīti sistēmas modernizācijas principi un pieejas, kā arī konkrētas informācijas sistēmu modernizācijas stratēģijas. Darbs piedāvā arī konkrētas mantotās banku pamata sistēmas modernizācijas koncepciju, atbilstoši autora izvēlētajai modernizācijas stratēģijai.

ICT has increasingly been identified as a major contributor to the business development over the last decades. The continuously changing business environment urges business to approach ICT with more and more new requirements for enhancements for business information systems. Legacy core banking systems that have been developed for several decades are increasingly unable to cope with these requirements. They have become very complex and therefore they get more and more resistant to changes possessing challenges for every single upcoming evolution step. These systems urgently need modernization in order to meet business expectations and let ICT to become a really valuable asset of the bank. The paper analyzes architecture of the legacy system, modernization principles, approaches and strategies. It also proposes a concept for implementation of a modernization strategy for a particular legacy core banking system.
Modernization of Core Banking Systems
Keywords: Vadībzinātne