Saīsinājumu klasifikācija sociālo mediju platformā “X” - Kampenusa, Ilza (Latvijas Universitāte, 2025)
Latviešu valodā eksistējošās saīsinājumu klasifikācijas sistēmas ir savstarpēji pretrunīgas, arī atsevišķu sistēmu ietvaros ir nekonsekvents terminu lietojums. Tādējādi ir sarežģīti orientēties terminos un klasificēt saīsinājumus. Šī pētījuma mērķis ir izveidot saīsinājumu klasifikācijas sistēmu latviešu valodā, lai klasificētu saīsinājumus sociālo mediju platformā “X”. Izmantota aprakstošā metode. Izvērtētas un salīdzinātas saīsinājumu klasifikācijas latviešu valodā, konstatētas nekonsekvences, salīdzinātas saīsinājumu klasificēšanas tendences latviešu valodā un angļu valodā. Izstrādāta saīsinājumu klasifikācijas sistēma, par pamatu izmantojot klasifikācijas sistēmu “Valodniecības pamatterminu skaidrojošajā vārdnīcā”, tās atbilstība latviešu valodai pārbaudīta, klasificējot saīsinājumus no valodas materiāla sociālo mediju platformā “X”.

The existing classifications of abbreviations in the Latvian language contradict each other, and even separately have inconsistencies in the terminology. It complicates navigation in terminology and the classification of abbreviations. The aim of this study is to create a classification of abbreviations for the Latvian language to classify abbreviations on the social media platform “X”. The descriptive method was used. Classifications in the Latvian language were evaluated and compared, inconsistencies were identified, and trends in classification of abbreviations in Latvian and English were compared. A classification system for abbreviations was developed, based on the system in “The Dictionary of Basic Linguistic Terms”, its conformity to the Latvian language was tested by classifying abbreviations from the social media platform “X”.
Classification of abbreviations on the social media platform “X”
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; abreviatūras`; vārdu saīsinājumi; vārdu savienojumu saīsinājumi; strupināšana; sapludināšana