Tabakas lietošanas ierobežošanas politika Latvijā - Šteinbergs, Roberts (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba mērķis ir analizēt tabakas produktu aprites tīklu un tabakas lietošanas ierobežošanas politiku Latvijā. Legālais tabakas tirgus tiek ierobežots un kontrolēts, bet nelegālais tabakas tirgus darbojas bez regulējuma un ignorē noteiktos ierobežojumus. Darbā pirmajā nodaļā apskatīti tabakas produkti un pētīta tabakas lietošanas ierobežošanas politika valstīs ar atšķirīgām pieejām - ASV, Lielbritānijā un Austrālijā. Otrajā nodaļā aprakstīta tabakas lietošanas socioloģiskā interpretācija. Ceturtajā nodaļā apskatīts Latvijas tabakas aprites likumiskais regulējums, identificēti legālā un nelegālā tabakas tirgus tīkla aģenti, to mijiedarbība, veikta analīze. Pētījumā izmantota Latvijas Televīzijas raidījuma „Aizliegtais Paņēmiens” eksperimenta ietvaros iegūtā informācija, kad pētnieks iefiltrējās nelegālā tabakas tirdzniecības vietā.

The goal of this master’s thesis is to analyze the tobacco chain network and tobacco control policy in Latvia. The legal tobacco market is restricted and controlled, but the illegal tobacco market operates without regulation and ignores any restrictions. Chapter one deals with tobacco products and studies the tobacco control policy in countries using approaches – the USA, the UK, and Australia. Chapter two describes sociological interpretation of tobacco use. Chapter four deals with the legal regulation of the Latvian tobacco chain and identifies agents of Latvia's legal and illegal tobacco market, their interaction, and does analysis. The study uses information obtained from the Latvian television programme “Aizliegtais paņēmiens” as a part of the experiment when the researcher infiltrated an illegal tobacco trade site.
Tobacco Control Policy in Latvia
Keywords: Socioloģija; tabakas ierobežošanas politika; tabakas kaitīguma mazināšanas stratēģija; tabakas ierobežošanas tīkls; nelegālais tabakas tirgus