Maznodrošinātas ģimenes (personas) tiesiskais statuss un ar to saistītie problemātiskie aspekti - Lāce, Zareta (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbā „Maznodrošinātas ģimenes (personas) tiesiskais statuss un ar to saistītie problemātiskie aspekti” darba autore aplūko un izvērtē ar maznodrošinātas ģimenes (personas) tiesiskā statusa institūtu saistītos teorētiskos un praktiskos jautājumus, fokusējoties uz maznodrošinātas ģimenes (personas) tiesiskā statusa iegūšanas pamatkritēriju un papildkritēriju izšķiršanas un izvērtēšanas jautājumiem, kā arī maģistra darba izpētes tematu saistītiem problēmjautājumiem. Darba I nodaļā autore aplūko un izvērtē maznodrošinātas ģimenes (personas) sociāli - tiesiskajā statusā ietvertos teorētiskos jautājumus, noskaidrojot maznodrošinātas ģimenes (personas) vispārējo tiesisko būtību – vietu, lomu un nozīmi Latvijas sociālā nodrošinājuma sistēmā. Šajā darba nodaļā darba autore īpašu vērību pievērš maznodrošinātas ģimenes (personas) tiesiskā statusa rašanās un attīstības izpētes jautājumiem, tiesību vēstures avotos -meklējot atbildi uz jautājumu, kādēļ šodien maznodrošinātās (ģimenes) personas tiesiskā statusa institūts praksē tomēr nedarbojas tik veiksmīgi kā to sākotnēji bija iecerējis Latvijas likumdevējs. Darba II nodaļā tā autore pievēršas maznodrošinātas (ģimenes) personas tiesiskā statusa piešķiršanas kārtības izpētes jautājumam, noskaidrojot maznodrošinātas ģimenes (personas) piešķiršanas kārtību saistītus jautājumus. Darba III nodaļā tā autore pievēršas atvieglojumu izpētei, kas piešķirami ģimenei (personai), iegūstot maznodrošinātas statusu savā pašvaldībā. Šajā darba nodaļā ir aplūkota arī kārtība, kādā ģimenes (persona), kas ieguvusi maznodrošinātas statusu, var saņemt valsts (pašvaldības) noteiktos atvieglojumus. Darba IV nodaļā darba autore pievēršas ar maznodrošinātas ģimenes (personas) sociāli - tiesisko statusu saistīto problemātisko jautājumu izpētei. Rezumējot iepriekšminēto, lai nodrošinātu ģimenēm (personām) ar līdzvērtīgu ienākumu un materiālo stāvokli tiesības pretendēt uz maznodrošinātas (ģimenes) personas statusa saņemšanu, saņemt līdzvērtīgu sociālo atbalstu noteiktās dzīves situācijās darbā ir sniegti priekšlikumi maznodrošinātas ģimenes (personas) institūta pilnveidošanai. Atslēgvārdi: trūcīgas ģimenes (personas) statuss, maznodrošinātas ģimenes (personas) statuss, mazaizsargāta personu grupa, pamatvajadzības, pašvaldību saistošie noteikumi, sociālā palīdzība, atvieglojumi, neefektīva sociālās palīdzības sistēma.

In this master’s thesis „Legal status of low-income family (person) and related problem aspects” the author analyses theoretical and practical issues related to institute of legal status of low-income family (person). The focus is put on issues related to making decision and evaluation of basic and additional criteria to give legal status of low-income family (person), as well as problem issues related to research subjects of this master’s thesis. In chapter I the author analyses and examines theoretical issues connected with social and legal status of low-income family (person) finding out the general legislative nature of low-income family (person) - their place and role in Latvian social security system. In this chapter the author pays special attention to issues related to establishment and development of legal status of low-income family (person). The author analyses legal history sources to get an answer to question – why the institute of legal status of low-income family (person) in reality is not working as well as it was intended by Latvian lawmakers. In chapter II the author analyses issues related to procedure of obtaining the legal status of low-income family (person) In chapter III the author focuses on analyzing privileges to be allocated to family (person) having obtained low-income family (person) legal status in local authority. The procedure of obtaining the privileges (based on local authority’s decision) for low-income families (persons) is also analyzed in this chapter. In chapter IV the author focuses on analyzing problem issues connected with social and legal status of low-income family (person). In the author’s concluding summary some proposals are given to improve the institute of low-income family (person) in order to ensure families (individuals) with equivalent income and material condition rights to obtain legal status of low-income family (person), receive equal social support in certain life situations. Keywords: status of poor family (person), status of low-income family (person), group of vulnerable people, basic needs, municipal regulations, social assistance, privileges, inefficient social assistance system.
Legal status of low-income family (person) and related problem aspects
Keywords: Juridiskā zinātne; trūcīgas ģimenes (personas) statuss; maznodrošinātas ģimenes (personas) statuss; mazaizsargāta personu grupa; pamatvajadzības; pašvaldību saistošie noteikumi