Ķīnas imperiālo eksāmenu ietekme uz valsts pārvaldi no Sun līdz Cjin dinastijai - Štikāne, Monika (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma “Ķīnas imperiālo eksāmenu ietekme uz valsts pārvaldi no Sun līdz Cjin dinastijai” veltīta Ķīnas imperiālo eksāmenu sistēmas izpētei. Darba mērķis ir izpētīt imperiālo eksāmenu negatīvo un pozitīvo ietekmi uz valsts pārvaldi laika periodā no Sun līdz Cjin dinastijai. Darba gaitā tiek izpētīta Ķīnas imperiālo eksāmenu priekšvēsture, kā arī svarīgākās iezīmes no Sun līdz Cjin dinastijai. Tiek apskatītas eksāmenu struktūras un norises izmaiņas. Darbā tiek skaidrota apgabala, provinces, galvaspilsētas un galma eksāmenu norises kārtība un to saturs. Galvenais darba mērķis ir noskaidrot eksāmenu sistēmas pozitīvos un negatīvos aspektus attiecībā uz valsts iekārtu. Šis pētījums šobrīd ir aktuāls, jo tas palīdz izprast imperiālās Ķīnas izglītības struktūru. Imperiālo eksāmenu sistēma ir cieši saistīta kopā ar izglītības sistēmu un politisko varu imperiālajā Ķīnā. Šajā darbā ir izpētīts, kā visas šis sistēmas savstarpēji mijiedarbojās un radīja unikālu eksāmenu sistēmu, ar kuru tika pakļautas un kontrolētas tautas masas līdz pat Cjin dinastijai. Bakalaura darbs sastāv no 4 daļām un 18 nodaļām. Darba 1. daļā aprakstīta imperiālās eksāmenu sistēmas ieviešanas iemesli, tās priekšvēsture un attīstība. 2.daļā izpētīta eksāmenu kārtība un saturs apgabala, provinces, galvaspilsētas un galma eksāmenu kārtās, kā arī prasības no kandidātiem. Darba 3.daļā ir izpētīta eksāmenu attīstība un struktūras izmaiņas Sun, Juaņ, Min un Cjin dinastijās. Darba 4.daļā ir izpētīta imperiālo eksāmenu nozīme sabiedrībā, izglītības sistēmas, eksāmenu sistēmas un valsts kontroles mijiedarbība. Izvērtēti eksāmenu sistēmas pozitīvie un negatīvie aspekti. Darba apjoms ir 44 lpp. Atslēgvārdi: eksāmenu sistēma, izglītības sistēma, valsts pārvalde, imperiālā Ķīna.

The title of this thesis is “The Influence of Imperial Examination System upon the Governmental Administration from Song to Qing Dynasty” and it is devoted to researching Imperial Examinations in China. The aim of this work is to research the positive and negative aspects of Imperial Examination System upon the Governmental Administration from Song to Qing Dynasty. During the research, Chinese Imperial Examination background was researched, as well as the main features from the Song to the Qing dynasty. In addition to that, also the structures and procedures of the examinations and content changes. The main aim of the work is to find out the positive and negative aspects of the Imperial Examination System. This research helps to understand the Imperial Chinese education system. Imperial Examination System is tied together with the education system and the political power of Imperial China. This work explains how all these systems interact with each other and create a unique examination system. Moreover, this system helps to control people up to the Qing dynasty and creates stagnation for a long time. The work consists of 4 parts and 18 sections. The first part is devoted to researching the history of examinations and reasons for the implementation of Examination System, as well as the development of the system. The second part is devoted to analyze and describe the procedures and content of the district and provincial, metropolitan, palace examinations, and the requirements of the candidates. The third part is devoted to research the development and changes to the structure of Sun, Yuan, Ming and Qing dynasty examinations. The fourth part is devoted to analyze interaction between education system, the examination system and political power. At last, there is an evaluation of the positive and negative aspects of the system. The total number of pages in this thesis is 44. Keywords: examination system, the education system, public administration, imperial China.
The Influence of Imperial Examination System upon the Governmental Administration from Song to Qing Dynasty
Keywords: Āzijas studijas; eksāmenu sistēma; izglītības sistēma; valsts pārvalde; imperiālā Ķīna